«Στην τραγωδία αυτή, και ειδικότερα στα πρόσωπα του Κρέοντα και της Αντιγόνης στέκονται αντιμέτωπες η πολιτεία και η οικογένεια, σαν δύο περιοχές με ίσα δικαιώματα, που οι αντιπρόσωποί τους αναγκαστικά καταστράφηκαν μέσα σ’ αυτήν τη σύγκρουση». Τα λόγια του σκηνοθέτη της παράστασης, Αποστόλη Ψαρρού, που για μία ακόμα χρονιά καταφέρνει να καθηλώσει το κοινό.
 
Σαρανταεννέα άτομα επί σκηνής δίνουν σάρκα και οστά στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, αναζητούν το νόημα της αντίθεσης, του «αντί», που έρχεται και ξανάρχεται, πότε ως ερώτημα και πότε ως απάντηση.
    
Πως ο άνθρωπος αντιτίθεται στη νομοθετημένη αδικία;
Πως κάποιος θεσμοθετεί τη σπίλωση ενός νεκρού σώματος και αντιπαρέρχεται στο οικουμενικό δικαίωμα της ταφής και του πένθους;
Πως κάτι θεϊκό, κάτι μη ανθρώπινο, μιας και αφορά μη ζωντανούς, αντιμάχεται κάτι γραπτό και πρόσκαιρο;

 
Για όλα αυτά αναρωτιέται η θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου Πειραιά, βάζοντας το «αντί» σε πρώτο πλάνο, σε μια εποχή που αναζητεί πιο έντονα από ποτέ απάντηση στο ερώτημα της αντίστασης. 

«Αντιγόνη. στο όνομα αυτό έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες, χωρίς να είμαστε σίγουροι ποια είναι η επικρατέστερη. αντί + γόνον  (Αντιγόνο αντίσωμα, αντιδραστική), αντί + γόνος (αυτός ή αυτή που αντιτίθεται στους γεννήτορές του/της), αντί + γίγνομαι (αντί +γεννιέμαι). Το πιο ωφέλιμο είναι να κρατήσουμε το α ν τ ί» τονίζει ο Απ. Ψαρρός και μας καλεί στις δύο παραστάσεις της Αντιγόνης του της θεατρικής ομάδας που έπονται.

 «Η μεγάλη λοιπόν αντί-θέση που φέρνει και την σύγκρουση είναι η πρόθεση των πράξεων. Πράξεις που αποσκοπούν στην αγάπη και πράξεις που αποσκοπούν στο μίσος. Γύρω  μας, και σήμερα πιο πολύ από ποτέ, το μίσος θεριεύει και ολοένα εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς. Το μίσος πάντα και πάντοτε  θα φέρνει μίσος. Συνεπώς ο τωρινός καιρός επιτάσσει πιο πολύ από ποτέ τις αναγκαίες πράξεις και δράσεις που συνοψίζονται σε μία και μόνο λέξη:  α γ ά π η».
 
Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου, στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στην Αργυρούπολη στις 9 μμ, και το Σάββατο 27 Μαΐου στο θέατρο του άλσους Γαλατσίου επίσης στις 9 μμ, με ελεύθερη είσοδο, όσοι και όσες επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν μία παράσταση για την αγάπη, το μίσος, την αμφισβήτηση και την αντίσταση.
 
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
 
Σκηνοθεσία /προσαρμογή : Αποστόλης Ψαρρός
 
Θεατρική ομάδα πανεπιστημίου Πειραιά 2016-2017    
 
*Β’ Επεισόδιο, ΣΚΗΝΗ Β, στίχος 523
 

https://youtube.com/watch?v=hEQ-MXxS-T0%3Fautoplay%3D1