Στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Για να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας ως Έλληνες, ως Ιταλοί, ως Γερμανοί, πρέπει να επανακτήσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο της Ευρώπης ως ευρωπαίοι».


Nick Paleologos / SOOC

«Ο απομονωτισμός δεν βοηθά κανέναν να πάρει πίσω την πατρίδα του. Όπως η κλιματική αλλαγή έτσι και η αντιμετώπιση του χρέους, των τραπεζικών κρίσεων, των χαμηλών επενδύσεων, της φτώχειας – απαιτούν μεν δράσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά αυτές οι δράσεις δεν αρκούν», ανέφερε ακόμη ο Γ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι το  DiEM25 πασχίζει να είναι το πρώτο ενιαίο, διεθνικό κίνημα που δρα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης «επειδή γνωρίζουμε ότι για να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας ως Έλληνες, ως Ιταλοί, ως Γερμανοί, πρέπει να επανακτήσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο της Ευρώπης ως Ευρωπαίοι»., συμπλήρωσε.


Nick Paleologos / SOOC

«Η Ελλάδα ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται. Κι η Ευρώπη αποδομείται επειδή χώρες όπως η Ελλάδα ασφυκτιούν – όπως ασφυκτιούν οι εργαζόμενοι πτωχοί σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Γερμανίας» υπογράμμισε.

Αν υπήρξε ψήγμα αυτοκριτικής; Ψήγμα ίσως. «Είναι αλήθεια ότι, όπως με κατηγόρησαν ακόμα και σύντροφοι όταν άρχισαν να θέλουν να συνθηκολογήσουν, έχω πράγματι κόλλημα με το χρέος. Όπως τους απάντησα, ναι έχω κόλλημα με το χρέος όπως ένας αιχμάλωτος πολέμου δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την απόδραση. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το Νο. 1 ζητούμενο γιατί το χρέος κρύβεται πίσω από την γενικευμένη, τετραπλή πτώχευση», είπε κλείνοντας την ομιλία του αναφορικά με τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές στο πρώτο εξάμηνο του 2015.


Nick Paleologos / SOOC

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Είτε θα προχωρήσει μπροστά και προοδευτικά είτε θα διαλυθεί και οι συνέπειες θα είναι τρομερές», δήλωσε ο Νόαμ Τσόμσκι σε χαιρετισμό που μεταδόθηκε στην εκδήλωση.

Ενώ η Ναόμι Κλάιν στο μήνυμα της δήλωσε πως «To όχι στις πολιτικές λιτότητας δεν είναι πια αρκετό. Χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο κ αυτό ακριβώς κάνει το DIEM25».