Μιλώντας από το βήμα της τέταρτης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι μετά την «ισορροπημένη συμφωνία» με τους δανειστές, η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε θέση να σχεδιάσει την επόμενη μέρα, παρά τα δύσκολα μέτρα που ψηφίστηκαν στις 28 Μαΐου.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε με σταθερά βήματα την ομαλή και οριστική έξοδο της Ελλάδας από την περιπέτεια της κρίσης και πέραν αυτού να διασφαλίσουμε ότι ο δρόμος της εξόδου δεν θα έχει γυρισμό. Για τον λόγο αυτό καταλήξαμε πρόσφατα σε μια συμφωνία με τους δανειστές μας. Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία η οποία περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα για το 2019 και το 2020, μας δίνει όμως ταυτόχρονα το εξιτήριο από την περίοδο των μνημονίων. Σε συνδυασμό με τη λύση για το χρέος που αναμένουμε να υπάρξει σύντομα δημιουργείται ένας καθαρός διάδρομος για τη χώρα».

Στο επίκεντρο η αντίθεση ΔΝΤ – Βερολίνου

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε πως το Eurogroup της Δευτέρας είναι κρίσιμο για την εξέλιξη αυτή. Σχετικά με το χρέος υπάρχει η αντίθεση της Γερμανίας με το ΔΝΤ, καθώς το Βερολίνο θέλει τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό σε οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους, τη στιγμή που το ΔΝΤ ζητά την αναδιάρθρωση του χρέους αν και επιμένει στην επιθετική λιτότητα.

«Η αντίφαση μεταξύ της γερμανικής πολιτικής που θέλει τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και είναι εξαιρετικά επιφυλακτική σε οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους, καθώς θεωρεί ότι δημιουργεί έναν ηθικό κίνδυνο για τις υπόλοιπες χώρες με υψηλά χρέη και από την άλλη το ΔΝΤ το οποίο αν και επιμένει σε μια πολύ σκληρή και επιθετική λιτότητα από την αρχή της κρίσης θέτει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία. Αυτή η αντίθεση είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από ορισμένες εβδομάδες».