Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επαφές στις Βρυξέλλες είναι συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς, με στόχο να βρεθεί μία συμβιβαστική πρόταση που να αφήνει ικανοποιημένες τις δύο πλευρές, Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
 
Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ γίνονται αλλεπάλληλα διαλείμματα με διμερείς, ή τριμερείς συναντήσεις με στόχο να υπάρξει μια συγκεκριμένη διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Οι συζητήσεις αφορούν το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Υπαρκτές οι διαφωνίες ΔΝΤ και Βερολίνου.

Την ίδια ώρα, το κλίμα και οι προτάσεις που μεταφέρονται κάνουν λόγο για δύο προσχέδια συμφωνίας. Σύμφωνα με το Σκάι, το πρώτο προσχέδιο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2022 και 2% από το 2023 ως το 2060 ενώ το δεύτερο προέβλεπε 2,2% πλεόνασμα για το διάστημα 2023 ως το 2060.


Σημειώνεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα, το EuroWorking Group επικύρωσε την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα, χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση, επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών σήμερα το απόγευμα. «Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

Παράλληλα, με την ελπίδα για συνολική συμφωνία προσήλθε στη συνεδρίαση ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, που κάλεσε τους εταίρους τις Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες τους».
 
«Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Μοσκοβισί. «Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης», επιβεβαίωσε. «Αυτή τη φορά, θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν», επιβεβαίωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, η οποία πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν έως το βράδυ, ενδεχομένως ακόμα και μέχρι αύριο Τρίτη.


 
«Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».
 
Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ , ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος διευκρίνισε ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.


«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup. O Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στόχος σήμερα είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι σε κάποια θέματα υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και τόνισε ότι ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλα τα θέματα.

Τέλος ο Γερουν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πιθανότατα σήμερα θα προσδιοριστεί το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
 

«Μπλόκο» Σόιμπλε

 

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει κουβέντα για νέο ελληνικό πρόγραμμα. Υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχουν σημαντικές διαφορές, αν και «θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση» και τόνισε πως «προσπαθούμε να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική».
 
Ο Γερμανός χαρακτήρισε «πρόωρη κάθε κουβέντα» για κατάρτιση νέου προγράμματος για την Ελλάδα, τονίζοντας τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αξιόλογες» τις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας.

Πυρά κατά του Διενθούς Νομισματικού Ταμείου εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χαν Γεργκ Σέλινγκ, καλόντας το να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους». Παράλληλα, τόνισε πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».
 
Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου (ΑΡΑ) από τις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διαγραφή χρέους έγινε πριν από μερικά χρόνια, οι θεσμοί επιμένουν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί κατά 100%, οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα και ακόμη πως το χρέος είναι βιώσιμο και επομένως θα μπορούσε να καταβληθεί η επόμενη δόση.
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν οι αριθμοί είναι τόσο άσχημοι, όσο τους υπολογίζει το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα δεν έχει καμία λογική». Κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λάθος σήμα. της άνοιας».
 
Από τη μεριά του, ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών κάλεσε σε αποφάσεις για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, ώστε η Ελλάδα να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Ακόμη, χαιρέτησε τη νομοθέτηση του νέου πακέτου μέτρων, κάνοντας λόγο για «δύσκολες αποφάσεις» της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.


 

Αρνητικά μηνύματα «δορυφόρων»

 
Την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκαελ Νούναν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως. Ωστόσο, όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή «θα είναι διαφορετική».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πίτερ Καζίμιρ, που προσερχόμενος στη συνεδρίαση τόνισε πως «από οικονομικής άποψης, το χρέος της Ελλάδας δεν χρήζει μιας νέας ελάφρυνσης αυτή τη στιγμή».

 
Σε κάθε περίπτωση -ξεκαθάρισε στη συνέχεια- οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις, στο πλαίσιο ενός μετα-προγράμματος. Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Π. Καζίμιρ εκτίμησε ότι το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως, δεδομένου ότι έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενες δράσεις.