«Κάναμε τεράστια πρόοδο. Έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη δουλειά. Αν υπάρχει συμφωνία για τη β' αξιολόγηση, για την οποία είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμό της, πάντοτε λέγαμε ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Επι του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συμφωνία σε αυτό το κομμάτι. Θα προσπαθούσαμε να φτάσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος» υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
«Η τελική ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Στη συνέχεια θα μπορούν να γίνουν οι εκταμιεύσεις» ανέφερε ο Ολλανδός, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πως το 3,5% θα πρέπει να μείνει για 5 έτη, δηλαδή μέχρι το 2022.


 
«Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ήμασταν πολύ σε μία τέτοια συμφωνία απόψε. Όμως μπορούμε να το κάνουμε σε τρεις εβδομάδες από τώρα, στο επόμενο Eurogroup» σημείωσε αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου.
 

Eurogroup: Οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν 

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Από τη μεριά του, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων επανέλαβε τις δηλώσεις του για την αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλει η Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «εξαιρετικά αναλυτικές»
 
«Βαθιές μεταρρυθμίσεις που αγγίζουν όλο το φάσμα της οικονομικής πολιτικής. Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2019. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα 45 προαπαιτούμενα. 140 μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ήδη ληφθέντα. Η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδος σε σχέση με όσα απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε επόμενο Eurogroup» υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
 
«Εξαιρετικά αναλυτικές οι συζητήσεις για το χρέος. Δεν φτάσαμε σε συμπέρασμα αλλά έγιναν οι προσπάθειες. Έχουμε ένα γόνιμο έδαφος για την επόμενη συνάντησή μας. Τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουμε σε συμφωνία που όλοι επιθυμούν» υποστήριξε ο Γάλλος.


 
Ακόμη, ο Γάλλος υπογράμμισε την ανάγκη για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ενώ υποστήριξε πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κομμάτι των προαπαιτούμενων για το χρέος. Είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες»
 
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις από την Ελλάδα τον Ιούλιο». Παράλληλα, ανέφερε πως δεν υπήρξε «απόλυτη» συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός πως «το 2012 η Ελλάδα έλαβε μία ελάφρυνση για το χρέος. Εργαζόμαστε σε αυτή τη βάση».