Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ, προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επισημαίνεται πως το παραπάνω σχέδιο θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

Η εφημερίδα επικαλείται διπλωμάτες που περιμένουν το σχέδιο να αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις όταν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ξανασυναντηθούν στις 15 Ιουνίου για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές για τις διαπραγματεύσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δείχνει «καλή πρόθεση» ως προς τη συμφωνία με τον Β. Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Στον αέρα» η κυβέρνηση

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των FT, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα, καθώς τα στελέχη της αναφέρουν πως το ζήτημα διευθέτησης του χρέους είναι «προ των πυλών».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup πως είναι εφικτό να δοθεί λύση στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, ενώ ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση αναμένεται να συμφωνήσουν και οι δανειστές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε την Τρίτη πως η κυβέρνηση αναμένει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους, αφού χωρίς αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα υφεσιακά μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020.