Το πρωί της Τετάρτης συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενώ θα ακολουθήσει την ίδια μέρα η ψήφιση του επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφού θα έχουν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των φορέων που έχουν κληθεί στις 10 το πρωί.

Η κάθετη διαφωνία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών σχολείων χαρακτήρισε τη συζήτηση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας έως τώρα.


Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι σ' αυτή τη φάση, όλοι όσοι έχουν τα τυπικά προσόντα μπορούν να κάνουν αίτηση για τη θέση του διευθυντή σχολείου, ανεξαρτήτως θητείας. Αποδεχόμενος σχετικές εισηγήσεις της αντιπολίτευσης, ο ίδιος δέχτηκε να μην ισχύσει η απαγόρευση που προβλέπει ο νέος νόμος σε όσους έχουν πάνω από δύο θητείες, και δεσμεύτηκε το θέμα να επανεξεταστεί στην κατ’ άρθρο συζήτηση.


Έντονες επικρίσεις για το ζήτημα των διευθυντών σχολείων
 

Το νομοσχέδιο δέχτηκε τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολείων στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης για αναξιοκρατία, αδιαφανή κριτήρια και προσπάθεια δημιουργίας «κομματοκρατίας».
 
Ο Κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε «μη σοβαρά» τα «περί κομματοκρατίας», ενώ τόνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις λύνουν το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία, την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία.
 
«Η πρόταση μας απαντάει και στο ΣτΕ και στη λειτουργία της δημοκρατίας. Πρέπει να είμαστε εμμονικοί σε αυτό. Άκουσα για “κομματόσκυλα”, για “κομματικούς στρατούς” και ότι γι' αυτό βάζουμε τέτοιες διαδικασίες, αλλά το 85% ήταν και παραμένουν τα ίδια άτομα. Εμείς έχουμε ένα ντέρτι με τη δημοκρατία», τόνισε ο Κ. Γαβρόγλου ενώ άφησε αιχμές για τη στάση κομμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευθύνες έχουμε όλοι, και πρέπει να τις δούμε. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, υπήρξαν κομματικές ανακοινώσεις που άφηναν υπονοούμενα για την εγκυρότητα των πανελλαδικών εξετάσεων. Άρα ζητάτε να καθυστερήσουμε. Αν είναι να έχουμε ευθύνες, να δούμε ποιες είναι οι ευθύνες όλων μας» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.
 
Απαντώντας στις επικρίσεις για τη διάταξη που αφορά τη συνέντευξη, ο κ. Γαβρόγλου αντέτεινε ότι «μπορεί να ακούγεται ρομαντικό ή θεωρητικό, αλλά την ξαναφέρνουμε, όχι για λόγους κομματικούς ή ανάγκης, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας δημοκρατικός θεσμός».
 
Παράλληλα, απέρριψε τις επικρίσεις για τους περιορισμούς στη θητεία των διευθυντών, επισημαίνοντας ότι δεν έχει τιμωρητική λογική. «Όταν είσαι σε μια θέση επί χρόνια, μοιραία “γραφειοκρατείσαι”, δημιουργούνται σχέσεις που παγιώνονται καλώς ή κακώς», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας και κατέληξε: «Οι διευθυντές της εκπαίδευσης είναι στη θέση τους και συνεχίζουν το έργο τους. Η λειτουργία τους είναι εξαιρετική και μην συνεχίζετε τη σπέκουλα. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της νομιμότητας όταν τα ίδια τα δικαστήρια δεν την αμφισβητούν. Υπάρχουν 7 προσφυγές σε όλη την Ελλάδα και μία-δύο δεν έχουν δικαιωθεί πρωτοβάθμια. Μην προτρέχουμε σ' αυτά τα ζητήματα».
 

Πρόθεση αλλαγής πλαισίου εκλογής πρυτάνεων
 

Τέλος, ο Κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του πλαισίου εκλογής των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων, σημειώνοντας ότι «θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης τους»: «Δεν είναι ό,τι καλύτερο, όλη η κοινωνία βοά και λέει “βρείτε τα”. Μην είστε με τους εμφύλιους πολέμους. Εμείς δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στην έκκληση της κοινωνίας… Σπάμε τις διαπλοκές και θα είναι πιο προσωποκεντρική η εκλογή και πολύ πιο λειτουργική. Θα υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε όμως σίγουροι ότι στο τέλος θα τα βρουν», επισήμανε.
Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφού θα έχουν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των φορέων που έχουν κληθεί στις 10 το πρωί.