Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά». 
 
«Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
 
«Αρνηθήκαμε τη λύση για το χρέος που μας παρουσίασε προχθές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καθώς θεωρήσαμε πως δεν αντιστοιχεί στις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Α. Τσίπρας.
 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως πλέον οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν θεωρούνται υψηλού ρίσκου, και τόνισε πως «παρά τις περιπέτειες που πέρασε -η χώρα- κρατήθηκε στον πυρήνα της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που δεν έχει ελλείμματα, έχει εξυγιάνει τα οικονομικά της και δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό come back».
 
Μάλιστα, επανέλαβε για μία ακόμα φορά τις εκτιμήσεις του για την έλευση σωρείας θετικών ειδήσεων για την οικονομία, υποστηρίζοντας πως «μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».


Φταίει ο χειμώνας για τα τιμολόγια της ΔΕΗ- «Έρχονται μειώσεις»

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για τους πολίτες που φέτος είδαν αυξημένους λογαριασμούς λόγω κλιμακίων. Ο Α. Τσίπρας δεν προσδιόρισε σε τι ποσοστό καθώς αυτό καθορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ωστόσο υπογράμμισε πως οι πολιτικές που θα αναπτυχθούν το προσεχές διάστημα στοχεύουν  έως το 2020 να έχουν συρρικνωθεί -εάν δεν έχουν εξαλειφθεί- οι χρεώσεις για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρά το θέμα της επιβάρυνσης, της αιφνιδιαστικής επιβάρυνσης των λογαριασμός της ΔΕΗ και η επιχείρηση θα δώσει στα νοικοκυριά τη δυνατότητα ρύθμισης και από εδώ και πέρα δεν θα ξανασυμβεί», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. 
 
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, ο οποίος διαφώνησε με τη συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών για την επιχείρηση, ο πρωθυπουργός είπε «ο καθένας έχει έναν ρόλο και ο ρόλος του ως επικεφαλής της ΔΕΗ είναι να καταθέτει τις δικές του σκέψεις και προτάσεις για θέματα που η ΔΕΗ έχει να διαχειριστεί, αλλά δεν διαπραγματεύεται εκείνος με τους θεσμούς, ούτε παράγει πολιτική». «Θα πρότεινα και στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα, η κυβέρνηση στο θέμα της διαπραγμάτευσης έχει κάνει το καλύτερο δυνατό» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Καταφέραμε να αποφύγουμε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, που μπήκε ξανά ήρθε  στο τραπέζι από τους δανειστές και τη ΝΔ. Θα έμπαιναν μέσα -σε αυτή την περίπτωση- όχι μόνο οι λιγνιτικές μονάδες αλλά και τα νερά. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, εάν δεν υπήρχε αυτό η ΔΕΗ θα ήταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση». 
 
Ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε και στα ΕΛΠΕ, μια από τις εταιρείες που υπογράφει αύριο για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και εξήρε τη διοίκηση, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα κέρδη της επιχείρησης. Ο Α. Τσίπρας ερωτηθείς αρκετές φορές για την «κόντρα» μεταξύ της διοίκησης των ΕΛΠΕ με την Pan European Oil που κατέχει το 45% των μετοχών είπε ότι τον «εκπλήσσει ότι υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για έναν ιδιώτη» και τόνισε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι τα ΕΛΠΕ έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη, έχουν μια διοίκηση που αποδίδει- αυτό μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, μια ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». 
 
 

Τρία συμβόλαια για τους υδρογονάνθρακες

 
Τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο θα υπογραφούν την Πέμπτη, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
 
Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη «σημαντική» και τόνισε πως ταυτόχρονα «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί».
 
Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 

Με το βλέμμα στη «Νέα Αθήνα»

 
Ακόμη, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος «Νέα Αθήνα», υπογραμμίζοντας το προσωπικό του ενδιαφέρον, για το οποίο εξήγησε πως έχει να κάνει με την επιστημονική ιδιότητά του, υπενθυμίζοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στην Πολεοδομία, τη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος στη Δήμο της Αθήνας, όπου είχε κατέβει υποψήφιος δήμαρχος, και το γεγονός ότι η γειτονιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε είναι η περιοχή γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
 
Ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι ο στόχος είναι σε έναν χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι θεσμικές ενέργειες, με θεσμική ασφάλεια, το 2018 να γίνουν οι αδειοδοτήσεις και οι διαγωνισμοί, και «μέχρι το 2021 η Αθήνα να έχει αλλάξει όψη».

Ο στόχος του διεθνούς ενεργειακού και διακομετακομιστικού κόμβου

 
Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένας διεθνής ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αλλά και ένας κόμβος ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή, τόνισε ο Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
 
Για τον πρωθυπουργό, η ενέργεια είναι η «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής για την επόμενη μέρα και η προστασία του περιβάλλοντος απαράβατη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, κάνοντας ειδική αναφορά στον τομέα της ενέργειας, για τον οποίο επισήμανε ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας.
 
«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και πόλος ειρήνης και σταθερότητας» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο twitter για το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, με διαδοχικές αναρτήσεις αναφέρεται σε μια σειρά παρεμβάσεων που υλοποιεί και σχεδιάζει η κυβέρνηση στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος: