Χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας “Go in Crete”,  για την υποβοήθηση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, σημειώνοντας ότι πέραν της άρσης της αβεβαιότητας υπάρχουν σειρά από λόγοι που θα λειτουργούν συνεπικουρικά στην αλλαγή σελίδας.

Η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, το αργούν, λόγω της κρίσης , παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας που εκτιμάται μεταξύ 5% με 10% του ΑΕΠ, η σημαντική προσαρμογή των τιμών και τα υψηλά προσόντα του εγχώριου εργατικού δυναμικού αποτελούν, σύμφωνα με τον υπουργό, καθοριστικούς παράγοντες για την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη.

«Έφθασε η ώρα της ανάπτυξης» τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ καλώντας τις επιχειρήσεις νς προσανατολιστούν «στη νέα Ελλάδα», εξασφαλίζοντας τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα στηρίζεται στην δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση με δανεικά, αλλά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Τις κάλεσε μάλιστα να προχωρήσουν σε παραγωγικό εκσυγχρονισμό, βελτιώνοντας τα επίπεδα ανταγωνιστικότητάς τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη υλοποιήσει και εφαρμόζει , σύμφωνα με τον υπουργό, σχέδιο οικονομικής διπλωματίας για την υποβοήθηση των εξωστρεφών επιχειρήσεων το οποίο εδράζεται στους εξής πυλώνες:

– Υποστήριξη των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων για διείσδυση στις ξένες αγορές (Διϋπουργική Επιτροπή Εξωστρέφειας, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις στο Εξωτερικό, Έρευνες Αγοράς-μελέτες για ξένες αγορές, οδηγούς επιχειρείν για τις χώρες του εξωτερικού, τον Συνήγορο Αγοράς κλπ)

– Επιχείρηση προσανατολισμού των επιχειρήσεων για τοποθέτηση ελληνικών προϊόντων και στις νέες αγορές αναδυόμενων οικονομιών

-Προβολή και επικοινωνία του επενδυτικού θεσμικού πλαισίου σε συνεργασία με την Enterprise Greece, το Υπουργείο Οικονομίας και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Σ. Πιτσιόρλα για προσέλκυση επενδύσεων στην βάση ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

-Συστηματική παρακολούθηση της πορείας ελληνικών εξαγωγών και των σχετικών δυνατοτήτων, μέσω και της Αξιοποίησης της διαδικτυακής πύλης www.agora.mfa.gr

-Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των 56 Γραφείων ΟΕΥ μέσω της εφαρμογής του συστήματος διαχείρισης ποιότητας ISO 9001.

– Οργάνωση Μεικτών Διϋπουργικών Επιτροπών και Ανώτατων Συμβουλίων Συνεργασίας.

-Υλοποίηση διμερών πολιτικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου

– Παρακολούθηση Ομάδων Εργασίας για την εξωστρέφεια, την προώθηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

-Συντονισμός, συνεργασία και υποστήριξη δραστηριοτήτων με πρόσημο εξωστρέφειας άλλων Υπουργείων, και κυρίως με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση των απαραίτητων πιστοποιήσεων για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, τη σύναψη υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων και την καταγραφή περιπτώσεων παραβίασης νομοθεσίας και παραποίησης ελληνικών προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (Π.Ο.Π)

-Συντονισμός και επικούρηση των πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα.