Όπως μεταδίδει η Ιl Sole 24 Ore, oι βουλευτές επιδιώκουν να εισάγουν ένα πιο «διαδικαστικό» διαδικτυακό φόρο, με ένα μηχανισμό για μια ενισχυμένη «προληπτική συμφωνία» ανάμεσα στις μεγάλες πολυεθνικές και τις ιταλικές φορολογικές αρχές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μια ενισχυμένη συνεργασία με τις διαδικτυακές εταιρείες που έχουν συνολικά ετήσια έσοδα πάνω από 50 δισ. ευρώ και πωλήσεις πάνω από 50 εκατ. ευρώ στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα έχουν την δυνατότητα να συμφωνήσουν εκ των προτέρων για το «λογαριασμό» που θα πληρώσουν στις ιταλικές φορολογικές αρχές τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή θα κερδίσουν μια περικοπή στο μισό των φορολογικών οφειλών τους από προηγούμενες χρονιές.

Σημειώνεται πως αυτό το μήνα, η Google συμφώνησε να πληρώσει 306 εκατ. ευρώ για τον διακανονισμό διαμάχης με τις φορολογικές αρχές. Η επιτροπή του ιταλικού κοινοβούλιο ανέφερε ότι το 2015 πλήρωσε φόρους στην Ιταλία που αντιστοιχούν στο 25% των κερδών της στην χώρα, ενώ το Facebook πλήρωσε το 18%. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής για τα εταιρικά κέρδη στη χώρα ανέρχεται στο 31%.