Η «κόλαση» των Βρυξελλών, όπως έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τη βελγική πρωτεύουσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον υποδέχτηκε το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να λάβει μέρος στην πρώτη του συνάντηση με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Μετά τα σχόλια του Ντ. Τραμπ τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το ΝΑΤΟ, το στοίχημα της ημέρας δεν είναι τόσο η λήψη αποφάσεων, όσο η διασφάλιση μιας καλής συνεργασίας και στα δύο επίπεδα με το νέο Αμερικανό πρόεδρο. «Θα είναι μια σύντομη αλλά σημαντική συνάντηση. Το μήνυμα που θέλουμε να βγει είναι αυτό της ενότητας και της αλληλεγγύης» δήλωσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.


Μήνυμα Τραμπ για «μοίρασμα βάρους»

 
Ενόψει της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι το βασικό μήνυμα του Ντ.Τραμπ στους συμμάχους θα είναι ότι θα πρέπει «να μοιραστούν το βάρος». Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό η Βορειοατλανική Συμμαχία να συνεργαστεί με τον διεθνή συνασπιμό που μάχεται τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης -η οποία μάλιστα δεν αποκαλείται επίσημα Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως αυτή που θα γίνει το 2018 και θα περιλαμβάνει τις επίσημες απόφασεις-, θα συζητηθούν κυρίως δύο ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για το Ντ. Τραμπ: αφενός η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους και αφετέρου η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. «Έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών των δαπανών, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν το 2004 να πιάσουν το στόχο του 2% σε διάστημα μιας δεκαετίας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ήδη εκπληρώνει αυτό το στόχο.
 
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη σκιά και της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, με τους 22 νεκρούς, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στον «κοινό αγώνα», ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση για την πλήρη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Συμμαχία. «Βρισκόμαστε ακόμα σε συζήτηση κατά πόσο πρέπει να γίνουμε πλήρες μέλος» ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας ότι ήδη το ΝΑΤΟ συνδράμει τη Συμμαχία με πληροφορίες που συλλέγει από τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS, κάτι που αναμένει να «επεκταθεί» περαιτέρω.
 
Πέρα όμως από τις προσπάθειες που θα γίνουν προκειμένου να πειστεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και ειδικότερα της ανάγκης στήριξης του άρθρου 5 για τη συλλογική άμυνα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις από μέρους του.


Οι «επιδιώξεις» της Αθήνας


Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική θεώρηση, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.
 
Ενώ αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας. Η Αθήνα ταυτοχρόνως προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Α.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, παρά μόνο ολιγόλεπτες επαφές. Συνοδεύεται, τέλος, από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά αντιστοίχως, όπως άλλωστε όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών –μελών του ΝΑΤΟ.


Διαδηλώσεις ενάντιον Τραμπ και ΝΑΤΟ


Την ίδια ώρα, διαδήλωση «εναντίον του Τραμπ» και εναντίον του NATO, πραγματοποείται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας. Το κάλεσμα στη διαδήλωση έκαναν αρχικά ενώσεις φοιτητών της Γάνδης (βορειοδυτικά) και των Βρυξελλών. Κατόπιν στην κινητοποίηση κάλεσαν επίσης μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Oxfam, η Διεθνής Αμνηστία και η Greenpeace, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα της αριστεράς. Πρόκειται για μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης, εξήγησε ένα στέλεχος της ένωσης Δράστε για την Ειρήνη, ο Ζερόμ Περαγιά, που συμμετάσχει.