«Ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών αμάχων που έχουν ήδη προκληθεί από αεροπορικά πλήγματα στην Ντέιρ Έζορ και στη Ράκα υποδηλώνει πως πιθανόν να μην λαμβάνονται επαρκείς προφυλάξεις κατά τις επιθέσεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.
 
Αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν στα μέσα Μαΐου είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 24 εργαζόμενοι σε αγροκτήματα, οι περισσότεροι γυναίκες, σε ένα χωριό στην ανατολική Ράκα και τουλάχιστον 59 άμαχοι σε οικιστικές περιοχές στην Ντέιρ Έζορ, είπε ο Ζέιντ.
 
Χθεσινοβραδινή αεροπορική επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 35 αμάχων, περιλαμβανομένων και μελών των οικογενειών μαχητών του ΙΚ, στη Μαγιαντίν, μια πόλη που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές κοντά στην Ντέιρ Έζορ στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Εκπρόσωπος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού που μάχεται κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε στο Reuters πως οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποίησαν πλήγματα κοντά στη Μαγιαντίν στις 25 και 26 Μαΐου και πως αναλύουν τα αποτελέσματα.
 
Ο εκπρόσωπός του Ζέιντ Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: «Υπάρχουν πολλές αεροπορικές δυνάμεις που επιχειρούν σε αυτό το τμήμα της Συρίας περιλαμβανομένου τού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) συνασπισμού, κυρίως ο συνασπισμός. Καταλαβαίνουμε επίσης πως υπάρχουν και ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη». «Δεν μπορώ να αρχίσω να προσδιορίζω ποιος είναι υπεύθυνος», πρόσθεσε.
 
Δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους», που μάχονται για να κρατήσουν το προπύργιό τους στην βορειοανατολική Συρία, έχουν προχωρήσει σε συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, περιλαμβανομένων και των αποκεφαλισμών οκτώ ανδρών σε σημεία όπου έχουν πραγματοποιηθεί αεροπορικά πλήγματα αφού τους κατηγόρησαν ότι έδωσαν τις συντεταγμένες (στον συνασπισμό), είπε ο Ζέιντ.
 
«Δυστυχώς, δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή από τον έξω κόσμο στη φοβερή κατάσταση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε.
 
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το «Ισλαμικό Κράτος» εμποδίζει αμάχους να εγκαταλείψουν περιοχές τις οποίες ελέγχει, σημειώνοντας ότι αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
 
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως το ISIL εξακολουθεί σταθερά να σκοτώνει και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου χωρίς οποιονδήποτε ενδοιασμό», είπε ο Ζέιντ.