Στη Σικελία βρίσκονται την Παρασκευή οι πολιτικοί ηγέτες των G7 όπου πραγματοποιούν διάσκεψη που συζητούνται οι διεθνείς συμφωνίες, το ελεύθερο εμπόριο, η κλιματική αλλαγή αλλά και οι τελευταίες διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.
 
Τους ηγέτες, επίσης, απασχολούν και τα φλέγοντα γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα όπως  η πολεμική κατάσταση στη Συρία, η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και οι σημερινές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Γιουνκέρ: Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να την σεβόμαστε

 
«Τιμώ το θάρρος και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που συζητούσαμε προηγουμένως για αυτήν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».
 

Τουσκ, Γιούνκερ και Τραμπ συμφώνησαν ότι το Brexit είναι «συμβάν, όχι απειλή»

 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στην Ταορμίνα ότι εξεπλάγη ευχάριστα από την υποστήριξη που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε ότι το Brexit είναι απλώς ένα συμβάν, όχι απειλή».
 
Μετά την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Ηταν σαφές και για τους δύο μας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 είναι περισσότεροι ενωμένη μετά, παρά πριν από το Brexit».
 
«Προσπάθησα να τον πείσω, και το πιστεύω απολύτως, ότι το Brexit είναι πολύ σημαντικό και δραματικό, αλλά είναι απλώς ένα περιστατικό και όχι απειλή. Και ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε. Για μένα ήταν μία πολύ θετική στιγμή της συνομιλίας μας».
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το Brexit αναφέρθηκε εν παρόδω κατά την συνάντηση των Βρυξελλών και χαρακτήρισε «ελληνική τραγωδία» την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλέιου από την ΕΕ.
 

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να επαναβεβαιώσει την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας



 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε «όλα τα μέλη της G7» να επαναβεβαιώσουν την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, την ώρα που η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το θέμα.
 
«Μετά την τελευταία μας σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία δεν είδαμε τίποτε που να δικαιολογεί μια αλλαγή στην πολιτική των κυρώσεων. Οπότε καλώ όλα τα μέλη της G7 να επαναβεβαιώσουν αυτή την πολιτική», δήλωσε ο Ντ.Τουσκ.
 

Κάθε βοήθεια κατά της τρομοκρατίας υπόσχεται ο Μακρόν στη Μέι

 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) στην Ταορμίνα της Σικελίας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να συνεργασθούμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε αυτήν την ευρωπαϊκή μας συνεργασία, ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι σε διμερές επίπεδο κατά της τρομοκρατίας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής.