«Ο μισθός ή η σύνταξη δεν φτάνει για τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις» δήλωσε ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM.
Ο Γιώργος Βήχας αποτελεί ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του ΜΚΙΕ, το οποίο από την έναρξη του το 2012 προσφέρει ιατροφαρμακευτική φροντίδα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Έβλεπα μπροστά μου την πραγματικότητα που διαμορφωνόταν εκείνη την περίοδο και που δυστυχώς τα επόμενα χρόνια πήρε τρομακτικές διαστάσεις» είναι η απάντηση του ίδιου σχετικά για το τι στάθηκε ως αφορμή για την ίδρυση του ιατρείου.

Tο ΜΚΙΕ έχει δεχθεί πάνω από 60.000 επισκέψεις από την έναρξη της λειτουργίας του, ενώ τα πιο συχνά περιστατικά φαίνονται να είναι καρδιαγγειακά, διαβήτης και ψυχιατρικά. Από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές, ο αριθμός έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, όχι όμως και οι επισκέψεις στο φαρμακείο, όπου σημειώνεται αυξημένη επισκεψιμότητα, κυρίως από συνταξιούχους.

«Η παροχή προληπτικής ιατρικής φροντίδας από την πολιτεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη» αναφέρει ο καρδιολόγος, ενώ όσον αφορά το προσφυγικό αναφέρει πως «η βοήθεια σε φάρμακα παραμένει σε όποιο μέρος της Ελλάδας υπάρxει ανάγκη».

Το ΜΚΙ Ελληνικού δεν δέχεται χρηματικές δωρεές, παρά μόνο σε είδος, κυρίως φάρμακα, είδη βρεφικής διατροφής καθώς και αναλώσιμα εξετάσεων. Αναλυτική λίστα τρεχουσών αναγκών υπάρχει εδώ.