Το περιστατικό έλαβε χώρα σε ένα τραίνο λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ραμαζανίου, τον ιερό μήνα του Ισλάμ. Η επίθεση ξεκίνησε λίγο πριν τις 16:30, ώρα Αμερικής, όταν ένας άντρας άρχισε να φωνάζει εθνικές και θρησκευτικές προσβολές εναντίον των δύο γυναικών, στο σταθμό Hollywood Transit.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τρεις άντρες, οι οποίοι προσπάθησαν να επέμβουν, μαχαιρώθηκαν, εκ των οποίων δύο θανάσιμα. Ο επιτεθείς συνελήφθη αμέσως μετά την αποβίβαση του από το τραίνο, ενώ οι γυναίκες είχαν ήδη φύγει προτού προλάβει η αστυνομία να τις ανακρίνει.

‘’Μέσα σε όλο αυτό το κυνηγητό κάποιοι άνθρωποι των πλησίασαν και προσπάθησαν να παρέμβουν στη συμπεριφορά του ενώ κάποιοι άλλοι του φώναζαν’’ αναφέρει ο επικεφαλής της αστυνομίας του Πόρτλαντ, Πιτ Σίμσον ενώ πρόσθεσε πως τα δύο θύματα δέχθηκαν άγρια επίθεση από τον ύποπτο.

Δέχθηκαν άγρια επίθεση απο τον δράστη

Το Συμβούλιο Αμερικανικών-Ισλαμικών Σχέσεων δήλωσε ότι τα αντι-μουσουλμανικά περιστατικά αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2015 έως το 2016, λόγω της εστίασης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ισλαμιστικές ομάδες και αντι-μεταναστευτική ρητορική.

‘’Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να μιλήσει προσωπικά κατά της αυξανόμενης ισλαμοφοβίας και άλλων μορφών φανατισμού και ρατσισμού στο έθνος μας που προκάλεσε μέσα από πολυάριθμες δηλώσεις και πολιτικές του που επηρέασαν αρνητικά τις μειονότητες.’’ Είπε ο Εθνικός Εκτελεστικός Διευθυντής της CAIR (Council on American-Islamic Relations, Nihad Awad.

Μετά την επίθεση η αστυνομία δήλωσε πως ο ένας από τους δύο άντρες πέθανε στη σκηνή του εγκλήματος, ο δεύτερος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε, ενώ στον τρίτο δόθηκε θεραπεία για βαρείς τραυματισμούς που φαίνεται του απείλησαν τη ζωή.

Οι μάρτυρες δήλωσαν στην αστυνομία πως οι δύο γυναίκες ήταν πιθανώς μουσουλμάνες, καθώς μια από τις δύο φορούσε μαντίλα. Προς το παρόν η αστυνομία δεν έχει αναγνωρίσει τον ύποπτο ή τα θύματα.