«Πρώτα θα πρέπει να έχουμε πλήρη συμφωνία και μετά μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
 
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο προκειμένου να το αξιολογήσουν με απόλυτη ανεξαρτησία. Όπως πρόσθεσε, αναμένει μία πλήρη συμφωνία για τα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο, καθώς, όπως είπε, στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε σαφής ορισμός των μέτρων για το χρέος.
 
«Αυτό που χρειάζεται είναι θετικό κλείσιμο των διαπραγματεύσεων. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement), λυπούμαστε για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πιο σαφής καθορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
 
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο M. Ντράγκι σημείωσε ότι «εάν και όταν» επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και στην Ελλάδα θα υπάρχει επιλεξιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά έχουν οριστεί από το πρόγραμμα.
 
Σε άλλη ερώτηση, που μεταδίδει το capital.gr, για το τι θα συμβεί εάν ένα κράτος της Ευρωζώνης αναδιαρθρώσει το χρέος του ο Μ. Ντράγκι απάντησε «κοιτάξτε την Ελλάδα», ενώ απέρριψε τις ανησυχίες ότι υπάρχει διαμερισμός του κινδύνου στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους πέφτει κυρίως στην εθνική κεντρική τράπεζα και όχι συνολικά στο Ευρωσύστημα.