Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Flash”, ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε πως το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι «κλειδί» για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εξέφρασε την αισιοδοξία για «πεδίο συμβιβασμού», καθώς οποιαδήποτε παράταση, αναβολή ή οτιδήποτε δημιουργεί ανασφάλεια πρέπει να αποφευχθεί.

«Το χρέος είναι το κλειδί να προχωρήσουμε σε ανοικτό διάδρομο για την οικονομία. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια καθαρή απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – αυτό είναι το καθοριστικό σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαψεύδει την παραχώρηση των ΕΛΠΕ

Σχετικά με τα Ελληνικά Πετρέλαια, δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παραχώρηση του 35% των ΕΛΠΕ. Ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει για την «απόφαση της κυβέρνησης για την παραμονή του ομίλου ΕΛΠΕ υπό δημόσιο έλεγχο, η στήριξη στην διοίκηση και στο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Γ. Σταθάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει αρμονική συνεργασία στο θέμα των ΕΛΠΕ. Όπως είχε αναφέρει ο ελλαδικός χώρος βρίσκεται σε περιοχή μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος ενώ ταυτόχρονα η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τόσο τη διερεύνηση όσο και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη. Υπογράμμισε πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και την εντυπωσιακή ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ στην Αίγυπτο και επισημαίνει ότι τα ΕΛΠΕ, η ExxonMobil και η Total εκδήλωσαν ενδιαφέρον για έρευνες στο Ιόνιο και περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης.