Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής αστυνομικοί απέκλεισαν με κορδέλες την κεντρική είσοδο, εμποδίζοντας την πρόσβαση. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο προσπάθησαν να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ είχε την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. 400-500 οικογένειες θα μεταφερθούν στη Θήβα, ενώ 150 άνδρες θα μεταφερθούν σε Θήβα, Δερβένι και Οινόφυτα. Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, οι πρόσφυγες είχαν ενημερωθεί για την εκκένωση εδώ και 10 ημέρες, με περίπου το 90% να δηλώνει ότι θα αποχωρήσει εθελούσια, ενώ οι υπόλοιποι «δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν»

Ωστόσο όπως δηλώνει ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, χθες το βράδυ περίπου 25 οικογένειες που διαμένουν στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου αντέδρασαν για τη μεταφορά τους στη Θήβα, ζητώντας να πάνε σε διαμερίσματα. Ο ίδιος σχολίασε ότι η μεταφορά των μεμονωμένων προσφύγων στο Τμήμα Αλλοδαπών συνιστά σύλληψη. Αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπάρχουν από αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από τις δομές. Όπως επισήμανε η Μαρία Μπικάκη από τον «Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων» (ΣΥΠΡΟΜΕ), «χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν πού θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό», ενώ σύμφωνα με τον αλληλέγγυο Γιώργο Κοφινάκη ,«οι πρόσφυγες ήταν να ξεκινήσουν σήμερα απεργία πείνας κατά της μεταφοράς τους σε άλλες δομές και η κυβέρνηση τους εξαπάτησε με αυτή την επιχείρηση».

Μπαλάφας: Οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε ανοικτού τύπου δομές

«Η άτυπη δομή στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού ήταν κατάλοιπο της πρώτης τραγικής φάσης της μαζικής υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας» εξήγησε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, υπενθυμίζοντας ότι εκεί είχαν μεταφερθεί όσοι πρόσφυγες έμεναν στην Ειδομένη, τον Πειραιά και τις πλατείες της Αθήνας.

 
Οι πρόσφυγες από το Ελληνικό μεταφέρονται σε «κατάλληλες ανοικτού τύπου δομές στη Θήβα», με την πλήρη συναίνεση των τοπικών αρχών και του Δημάρχου, πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Ο Γιάννης Μπαλάφας είπε ωστόσο ότι «παράλογες απαιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», όπως το να παραμείνουν για παράδειγμα πενήντα άτομα στο Ελληνικό. «Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι σε δύσκολες συνθήκες η χώρα μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε να παρέχονται ανθρώπινες συνθήκες», τόνισε.
 
Όσον αφορά όσα λέγονται για τις συνθήκες στις δομές φιλοξενίας, τα χαρακτήρισε «υπερβολικά», καθώς όπως είπε «δεν είναι και ανάκτορα αλλά και πολλοί Έλληνες ζουν σε συνθήκες που δεν είναι ικανοποιητικές». Σε όλες τις ανοικτές δομές φιλοξενίας υπάρχει θέρμανση, wifi, κλιματισμός, σημείωσε.