Τα έγγραφα παρουσιάζουν την πρώτη λεπτομερή εικόνα του τρόπου με τον οποίο η TigerSwan, που ξεκίνησε ως εξωτερικός συνεργάτης του αμερικανικού στρατού και του υπουργείου Εξωτερικών βοηθώντας στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, εργάστηκε κατ’ εντολή του πελάτη της, της Energy Transfer Partners, της εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό Dakota Access Pipeline, για να ανταποκριθεί στο κίνημα των αυτοχθόνων που προσπάθησαν να σταματήσουν το έργο.

των Alleen Brown, Will Parrish, Alice Speri για το The Intercept

Η εσωτερική επικοινωνία της TigerSwan περιγράφει το κίνημα ως μια «ιδεολογικά καθοδηγούμενη εξέγερση με ισχυρά θρησκευτικά στοιχεία» και συγκρίνει αυτούς που προστατεύουν τα ύδατα και είναι κατά του αγωγού με τζιχαντιστές μαχητές. Μία έκθεση, με ημερομηνία την 27η Φεβρουαρίου 2017, αναφέρει ότι από τη στιγμή που το κίνημα «γενικά, όσο ήταν δραστήριο, ακολούθησε το μοντέλο των τζιχαντιστών, μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς που αγωνίστηκαν και το υποστήριξαν να ακολουθήσουν ένα μεταγωνιστικό μοντέλο μετά τη διάλυσή του». Κάνοντας συγκρίσεις με το μετα-σοβιετικό Αφγανιστάν, η έκθεση προειδοποιεί:

«Ενώ μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε τη συνεχιζόμενη διεύρυνση στον επιμερισμό όσων αγωνίστηκαν κατά του αγωγού… η επιθετική προετοιμασία για συλλογή εσωτερικών πληροφοριών από το πεδίο μάχης και ο ενεργητικός συντονισμός των πληροφοριών και των στοιχείων ασφαλείας είναι τώρα μια αποδεδειγμένη μέθοδος για τη διάλυση των εξεργέσεων κατά των αγωγών».

Περισσότερα από 100 εσωτερικά έγγραφα διέρρευσαν στο The Intercept από έναν εργολήπτη της TigerSwan, καθώς και από ένα σύνολο πάνω από 1.000 εγγράφων που έχουν ληφθεί ύστερα από αιτήματα για δημόσια αρχεία και αποκαλύπτουν ότι η TigerSwan πρωτοστάτησε σε μια πολύπλευρη επιχείρηση ιδιωτικής ασφάλειας που χαρακτηρίζεται από ευρεία και επεμβατική παρακολούθηση των διαδηλωτών.
Καθώς η αστυνόμευση εξακολουθεί να είναι στρατιωτικοποιημένη και οι κρατικές νομοθετικές αρχές σε όλη τη χώρα εγκρίνουν νόμους που τιμωρούν τις διαμαρτυρίες, το ότι μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, η οποία μισθώνεται από μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκεται μεταξύ των πιο πετυχημένων αμερικάνικων εταιρειών (σύμφωνα με τη λίστα Fortune 500), συντονίζει τις προσπάθειές της με την τοπική, κρατική και ομοσπονδιακή επιβολή του νόμου για να υπονομεύσει το κίνημα διαμαρτυρίας, έχει σημαντικότατες επιπτώσεις κατά της δημοκρατίας. Τα στοιχεία που διέρρευσαν όχι μόνο υπογραμμίζουν τη στρατιωτική προσέγγιση της TigerSwan για την προστασία των συμφερόντων του πελάτη της, αλλά και την κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανάγκη της εταιρείας να απεικονίσει το μη βίαιο κίνημα προστασίας των υδάτων ως απρόβλεπτο και απειλητικό, ώστε να δικαιολογήσει τη συνεχόμενη ανάγκη έκτακτων μέτρων ασφαλείας. Ο διαχειριστής των αγωγών, η Energy Transfer Partners, συνέχισε να μισθώνει την TigerSwan για πολύ καιρό αφού έφυγαν από τη  Βόρεια Ντακότα οι περισσότεροι από τους κατασκηνωτές που αγωνίζονταν κατά του αγωγού και με τις πιο πρόσφατες εκθέσεις της TigerSwan να τονίζουν την απειλή του αυξανόμενου ακτιβισμού γύρω από άλλα έργα αγωγών σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνουν εκθέσεις που συντάχθηκαν από τους συνεργάτες της TigerSwan στη Βόρεια Ντακότα, τη Νότια Ντακότα, την Αϊόβα, το Ιλινόις και το Τέξας μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Μαΐου 2017 και δόθηκαν στην Energy Transfer Partners. Προσφέρουν μια εικόνα των καθημερινών δραστηριοτήτων της εταιρείας ασφάλειας, μαζί με λεπτομερείς περιλήψεις για τις δραστηριότητες των αντιπάλων του αγωγού της προηγούμενης ημέρας, με πληροφορίες σχετικά με τις επερχόμενες διαμαρτυρίες και με πληροφορίες που συλλέγονταν από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Τα έγγραφα παρέχουν επίσης εκτεταμένες αποδείξεις εναέριας επιτήρησης και υποκλοπών μέσω ραδιοσυχνοτήτων καθώς και διείσδυση σε κατασκηνώσεις και κύκλους ακτιβιστών.

Η TigerSwan δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει. Η Energy Transfer Partners αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας στο The Intercept σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν «συζητάμε τις λεπτομέρειες των προσπαθειών μας που είναι σχετικές με θέματα ασφάλειας».

Πρόσθετα έγγραφα, που λήφθηκαν μέσω δημόσιων αρχείων, δείχνουν την επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων του FBI, του τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας, του υπουργείου Δικαιοσύνης, του κυβερνητικού οργανισμού Marshals Service και του Γραφείου Ινδιάνικων Υποθέσεων, καθώς και της κρατικής και τοπικής αστυνομίας. Η ομάδα «Intel» όπως την αναφέρουν τα μέλη της, παρακολουθούσε  προσεκτικά τις διαδηλώσεις κατά του αγωγού σε πραγματικό χρόνο, συγκέντρωνε πληροφορίες για τους προστάτες των υδάτων από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και παρέδιδε τις πληροφορίες.

Μεταξύ των εγγράφων που συγκεντρώθηκαν μέσω των δημόσιων αρχείων περιλαμβάνονταν μια «καθημερινή ροή ενημέρωσης» που συγκέντρωνε η TigerSwan και την παραχωρούσε σε αξιωματούχους της επιβολής του νόμου, συμβάλλοντας έτσι σε ένα ευρύ, δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα συλλογής πληροφοριών. Στις εσωτερικές αναφορές, οι πράκτορες της TigerSwan σχολιάζουν συχνά τον συνήθη συντονισμό τους και την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές επιβολής του νόμου. Η ομάδα Intel έφτασε μάλιστα στο σημείο να χρησιμοποιεί ζωντανή μετάδοση βίντεο μέσω ενός ιδιωτικού ελικοπτέρου ασφαλείας της Dakota Access για να παρακολουθεί τις κινήσεις των διαδηλωτών. Σε μια έκθεση, η TigerSwan συζητά για τη συνάντησή της με τους ανακριτές από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελικής Αρχής της Βόρειας Ντακότα.
Το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελικής Αρχής της Βόρειας Ντακότα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι εσωτερικές αναφορές της TigerSwan και οι πληροφορίες που δόθηκαν στις αρχές επιβολής του νόμου δίνουν τα ονόματα από δεκάδες άτομα που είναι κατά του αγωγού. Μερικοί από αυτούς είναι γνωστοί ακτιβιστές, ενώ άλλοι έχουν ελάχιστη δημόσια σχέση με το κίνημα. Οι συντάκτες των εκθέσεων σχολιάζουν συχνά τη δυναμική των κατασκηνώσεων, συμπεριλαμβανομένων του ηθικού των διαδηλωτών και των διαφωνιών τους και εικάζουν για βίαιες ή παράνομες δράσεις που ενδέχεται να αναλάβουν συγκεκριμένα άτομα και όπλα που ενδέχεται να έχουν. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός καταλόγου «προσώπων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον» καθώς και άλλων βάσεων δεδομένων με στοιχεία ταυτοποίησης, όπως φωτογραφίες και αριθμούς πινακίδων κυκλοφορίας.
Οι εκθέσεις υποδεικνύουν επίσης ότι η TigerSwan επιχείρησε μια εκστρατεία αντιπληροφόρησης, δημιουργώντας και διανέμοντας περιεχόμενο που κατέκρινε τις διαμαρτυρίες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Το The Intercept δημοσιεύει ένα πρώτο σύνολο των εκθέσεων της TigerSwan από τον Σεπτέμβριο του 2016, οι οποίες περιγράφουν τις αρχικές δραστηριότητες της εταιρείας. Δημοσιεύουμε επίσης δύο πρόσθετες αναφορές από τις 16 Οκτωβρίου και τις 5 Νοεμβρίου, μαζί με παρουσιάσεις PowerPoint που δόθηκαν στις αρχές επιβολής του νόμου και αντιστοιχούν στις ίδιες ημερομηνίες. Τα ονόματα των ιδιωτών των οποίων οι ενέργειες δεν είναι ήδη στα δημόσια αρχεία ή των οποίων η εξουσιοδότηση δεν ελήφθη, έχουν αλλαχθεί για την προστασία του απόρρητου τους. Το The Intercept θα δημοσιεύσει τις υπόλοιπες εκθέσεις τις προσεχείς εβδομάδες.

Επιπλέον, το The Intercept δημοσιεύει μια συλλογή των συνομιλιών που προέρχονται από αιτήματα δημόσιων αρχείων που δίνουν λεπτομέρειες για τη συνεργασία ενός γενικού φάσματος τοπικών, κρατικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το FBI συμμετείχε σε σημαντικές δραστηριότητες επιβολής του νόμου σχετικά με τον αγωγό και άρχισαν μετά το ξεκίνημα των διαμαρτυριών, το περασμένο καλοκαίρι. Τέλος, δημοσιεύουμε δύο πρόσθετα έγγραφα, επίσης σε δημόσια αρχεία, τα οποία αναλύουν λεπτομερώς τον κύριο ρόλο της TigerSwan στις πολύπλευρες δραστηριότητες της Energy Transfer Partner.

Το FBI δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Μια συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Αρχίζοντας τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αυτόχθονες ακτιβιστές που αποκαλούν τους εαυτούς τους προστάτες των υδάτων και σύμμαχοί τους πέρασαν μήνες προσπαθώντας να μπλοκάρουν την κατασκευή του 1.122 μιλίων αγωγού Dakota Access Pipeline, ο οποίος περνά κοντά από την προστατευμένη περιοχή των Σιου στο Στάντινγκ Ροκ στη Βόρεια Ντακότα και διασχίζει τρεις άλλες πολιτείες. Οι αντίπαλοι του αγωγού βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πολύ στρατιωτικοποιημένη αστυνομική δύναμη που περιελάμβανε τοπικούς και εξωπολιτειακούς αστυνομικούς και εκπροσώπους του σερίφη, καθώς και το Γραφείο της αστυνομίας για τις Ινδιάνικες Υποθέσεις και στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς. Η αστυνόμευση έγινε γνωστή για τη χρήση των λεγόμενων λιγότερο φονικών όπλων ενάντια στους διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων των σφαιρών από καουτσούκ, των σφαιριδίων μολύβδου, των ηχητικών συσκευών LRAD και των αντλιών νερού.

Αλλά ήταν η βιαιότητα των ιδιωτικών υπαλλήλων ασφαλείας που προκάλεσαν τη γενικευμένη αγανάκτηση για το έργο του αγωγού. Το Σαββατοκύριακο της Εργατικής Γιορτής του 2016, ο οργανισμός Democracy Now! κατέγραψε στιγμιότυπα όπου υπάλληλοι ασφάλειας επιτίθονταν με σκύλους σε ειρηνικά διαμαρτυρόμενους ανθρώπους.

Μετά από αυτό το συμβάν, η Energy Transfer Partners στράφηκε στην TigerSwan- μια εταιρεία με σημαντικό υπόβαθρο στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις- για να επιβλέπει το έργο των άλλων εταιρειών ασφαλείας που έχουν συσταθεί για την προστασία του αγωγού. Σύμφωνα με τα έγγραφα, μεταξύ των άλλων εταιρειών ασφάλειας που εργάζονται κατά μήκος του αγωγού περιλαμβάνονται οι Silverton, Russell Group of Texas, 10 Code LLC, Per Mar, SRC, OnPoint και Leighton.
Με έδρα την πόλη Άπεξ της Βόρειας Καρολίνας, η TigerSwan ιδρύθηκε από τον συνταξιούχο συνταγματάρχη στρατού Τζέιμς Ριζ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Ο Ριζ, πρώην διοικητής της κύριας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων, γνωστή ως Delta, εισήλθε στην δυναμικά αναπτυσσόμενη ιδιωτική βιομηχανία ασφάλειας και συλλογής πληροφοριών ελπίζοντας να ανταγωνιστεί την Blackwater, την τότε πιο επιτυχημένη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που υποστήριζε τις πολεμικές προσπάθειες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Η TigerSwan έχει περίπου 350 υπαλλήλους και διατηρεί γραφεία στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Ινδία, τη Λατινική Αμερική και την Ιαπωνία.
Αρχεία από το Συμβούλιο Ιδιωτικής Έρευνας και Ασφάλειας της Βόρειας Ντακότα δείχνουν ότι η TigerSwan λειτούργησε χωρίς άδεια στη Βόρεια Ντακότα για το σύνολο της επιχείρησης για την ασφάλεια του αγωγού, υποστηρίζοντας σε επικοινωνία της με το Συμβούλιο ότι: «παρέχουμε υπηρεσίες διαχείρισης και τεχνολογιών πληροφόρησης για τον πελάτη μας και δεν εκτελούμε καμία δραστηριότητα ασφαλείας». Τον Σεπτέμβριο η επιτροπή αδειοδότησης έμαθε για τη θέση της εταιρείας ως εργολήπτης της Dakota Access και έγραψε μια επιστολή στα κεντρικά της εταιρείας στη Βόρεια Καρολίνα ζητώντας να υποβάλει αίτηση αδείας.

Έτσι και έπραξε η TigerSwan, αλλά το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα στις 19 Δεκεμβρίου. Αφού ο Τζέιμς Ριζ έγραψε ένα γράμμα υποβάλλοντας τις αντιρρήσεις του για την απόφαση, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ασφάλειας απάντησε στην πρώτη Ιανουαρίου ότι «ένας από τους λόγους της απόρριψης είναι το ότι δεν απαντήσατε στο αίτημα του Συμβουλίου για πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της TigerSwan και του Τζέιμς Ριζ μέσα στην πολιτεία της Βόρειας Ντακότα». Ούτε η TigerSwan ούτε το Συμβούλιο απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της άδειας της εταιρείας.

Οι εκθέσεις που διέρρευσαν δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων που εργάζονταν η εταιρεία στον αγωγό, οι υπάλληλοι της TigerSwan συναντήθηκαν με τις αρχές  επιβολής του νόμου στην Αϊόβα και τη Βόρεια Ντακότα και με τον σερίφη Ντιν Ντανζάινζερ της κομητείας Μέρσερ της Βόρειας Ντακότα, που «συμφώνησε στην ανταλλαγή πληροφοριών». (Στην έκθεση, η TigerSwan αναγράφει το όνομα του σερίφη ως «Ντένζιντζερ»). Μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, υποδεικνύεται από τα έγγραφα ότι η TigerSwan είχε αναπτύξει μια επικοινωνία με την «κοινή επιχείρηση» των αρχών επιβολής του νόμου της Βόρειας Ντακότα. Η σύνδεση των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών που είχαν στο στόχαστρο τους προστάτες των υδάτων ήταν σε εξέλιξη.

Μία από τις γραμμές επικοινωνίας της TigerSwan με την επιβολή του νόμου ήταν μέσω ενημερώσεων για συλλογή πληροφοριών που παρουσιάζουν τις εσωτερικές εκθέσεις της εταιρείας. Οι ενημερώσεις που έλαβε το The Intercept απεστάλησαν από τον αναπληρωτή διευθυντή ασφαλείας της TigerSwan, Αλ Ορνόσκι, προς διάφορους παραλήπτες, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού Gmail του σερίφη Ντανζάινζερ. Ο σερίφης της κομητείας Μόρτον, Κάιλ Κιρτσμάιερ, ο οποίος συμμετείχε τακτικά στην αστυνόμευση των διαδηλώσεων, έλαβε επίσης τουλάχιστον μία από τις ενημερώσεις της TigerSwan.

Ο Ντανζάινζερ δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά. Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη της κομητείας Μόρτον έγραψε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο The Intercept ότι το τμήμα «συνέχισε την επικοινωνία με το τμήμα ασφάλειας της TigerSwan προκειμένου να καταλάβει πότε και πού έλαβαν χώρα οι δραστηριότητες κατασκευής του αγωγού. Αυτό έδωσε στην επιβολή του νόμου την επίγνωση της κατάστασης, προκειμένου να παρακολουθεί και να ανταποκρίνεται σε παράνομες διαμαρτυρίες».

Η TigerSwan βοήθησε επίσης τους εισαγγελείς να καταθέσουν υποθέσεις εναντίον των αντιπάλων του αγωγού. Σύμφωνα με ένα έγγραφο της 16ης Οκτωβρίου που αποκτήθηκε μέσω αιτήματος δημόσιων αρχείων, οι αρμοδιότητες της ομάδας ασφάλειας περιελάμβαναν τη συλλογή «πληροφοριών αποδεικτικού χαρακτήρα» που τελικά «θα βοηθήσουν στη δίωξη» των διαδηλωτών.

Μια έκθεση με ημερομηνία τις 14 Σεπτεμβρίου 2016 δείχνει ότι η TigerSwan συναντήθηκε με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Βόρειας Ντακότα «για τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκαν για τη δίωξη». Το ίδιο έγγραφο περιγράφει σχέδια για «συνέχιση δημιουργίας φακέλων για άτομα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον (POI) σε συνεργασία με τις υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών [της επιβολής του νόμου]». Οι αναφορές της TigerSwan περιγράφουν επίσης συνομιλίες μεταξύ των υπαλλήλων της εταιρείας και των πρακτόρων του FBI σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις.

Ακτιβιστές που βρίσκονταν στην περιοχή εντοπίστηκαν από ελικόπτερο της Dakota Access, το οποίο παρείχε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη στις αστυνομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με μια συνομιλία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις 12 Οκτωβρίου, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), του Γραφείου για τις Ινδιάνικες Υποθέσεις (BIA), της τοπικής αστυνομίας και της αστυνομίας της πολιτείας. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας και συλλογής πληροφοριών της Γενικής Εισαγγελίας των ΗΠΑ, Τέρι Βαν Χορν, παραδέχτηκε ότι είχε άμεση πρόσβαση στη ροή βίντεο του ελικοπτέρου, το οποίο παρακολούθησε τις κινήσεις των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια μιας πορείας διαμαρτυρίας. «Υπήρξε παρακολούθηση μιας ζωντανής μετάδοσης από το ελικόπτερο της Dakota Access Pipeline, εν αναμονή της άφιξής τους σε συγκεκριμένα σημεία», έγραψε. Η Σέσιλι Φονγκ, εκπρόσωπος της επιβολής του νόμου σε όλες τις πορείες διαμαρτυρίας, αναγνώρισε ότι ένα κέντρο επιχειρήσεων στο Μπίσμαρκ είχε πρόσβαση στη ζωντανή μετάδοση, δηλώνοντας σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο The Intercept ότι «το βίντεο παρεχόταν ως πράξη αβρότητας και έτσι παρακολουθούσαμε την κατάσταση».

Ερωτηθείσα για την ομάδα Intel, η Φονγκ απάντησε: «Η Ομάδα Συλλογής Πληροφοριών σχηματίστηκε από την αρχή. Περιελάμβανε προσωπικό από εμάς [το Κρατικό και Τοπικό Κέντρο Πληροφοριών], το Γραφείο για τις Ινδιάνικες Υποθέσεις, το FBI και τη Δικαιοσύνη», αποτελούμενο από «περίπου 7 άτομα που παρακολουθούσαν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης συγκεκριμένα, επειδή αυτό ήταν το μέσο που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι διαδηλωτές».
«Είναι τιμή μου που αισθάνθηκαν ότι είμαστε μια αρκετά μεγάλη απειλή για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο παρέμβασης», δήλωσε ο Εντ Φάλον στο The Intercept, ένας ακτιβιστής που αναφέρεται αρκετές φορές στα έγγραφα της TigerSwan.

Καθώς το κίνημα προστασίας των υδάτων επεκτάθηκε από τη Βόρεια Ντακότα σε άλλες πολιτείες, το ίδιο συνέβη και με την παρακολούθηση. Μια έκθεση με ημερομηνία την 29η Μαρτίου αναφέρει, για παράδειγμα, μια συνάντηση μεταξύ της TigerSwan και «του τοπικού γραφείου του FBI στο Ντε Μόιν, με τα γραφεία της Ομάχα και του Σιου Φολς να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κοινής Ομάδας Δράσης για την Τρομοκρατία, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, του τμήματος Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της Αϊόβα, του τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας της Αϊόβα και του τμήματος Άγριας Ζωής της Αϊόβα. Τα θέματα που καλύφθηκαν περιελάμβαναν την τρέχουσα αξιολόγηση της απειλής που δέχεται ο αγωγός, τη διαμόρφωση των στοιχείων της ασφάλειας και της λίστας των ατόμων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Το FBI φαινόταν πολύ δεκτικό για τις πληροφορίες που του είχαν παραχωρήσει και σύντομα θα προγραμματιστούν προσωπικές συναντήσεις».
Οι σχέσεις της TigerSwan με τις δημοτικές αστυνομικές υπηρεσίες δεν ήταν πάντα αρμονικές. Οι εκθέσεις περιγράφουν την απογοήτευση της TigerSwan με το περιθώριο ελιγμών που κάποιοι αστυνομικοί έδωσαν στους διαδηλωτές στην Αϊόβα και τις προσπάθειες της εταιρείας να πείσει τους αξιωματούχους να χρησιμοποιούν πιο τιμωρητικές τακτικές.

Σε μια έκθεση στις 16 Οκτωβρίου, η TigerSwan επικροτεί μια πρόσφατη αύξηση της χρηματικής εγγύησης για αποφυλάκιση στην κομητεία Λι της Αϊόβα, αποκαλώντας την «σημαντική διότι αυτό μπορεί να εμποδίσει τους διαδηλωτές να διακινδυνεύσουν τη σύλληψη λόγω του υψηλού κόστους της εγγύησης αποφυλάκισης». Το έγγραφο συγκρίνει τις τακτικές αυτής της κομητείας με αυτές που χρησιμοποιούνται σε άλλες. «Οι αστυνομικές αρχές του Καλχούν, του Μπουν και του Γουέμπστερ δεν υποστηρίζουν την αποστολή της ασφάλειας του αγωγού», αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας την «απροθυμία των εν λόγω υπηρεσιών να συλλάβουν ή να παραπέμψουν άτομα που κάνουν παραβιάσεις».

«Πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα με [την επιβολή του νόμου] του Καλχούν, του Μπουν και της κομητείας του Γουέμπστερ για να διασφαλίσουμε τουλάχιστον την τιμωρία, αν όχι τη σύλληψη των μελλοντικών διαδηλωτών», σημειώνει ο αναλυτής. «Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από την επιβολή νόμου της κομητείας Λι να μιλήσει σε άλλες κομητείες για τις τακτικές που χρησιμοποιεί».
Ερωτηθείς για ένα σχόλιο, ο πρόσφατα εκλεγμένος σερίφης της κομητείας του Λι, Στέισι Γουέμπερ, δήλωσε ότι δεν είχε συζητήσει για την TigerSwan με τον προηγούμενο σερίφη. «Από όσο γνωρίζω, η φάση των διαμαρτυριών τελείωσε και από τότε δεν έχουμε κανένα κίνημα διαμαρτυρίας», είπε. Στην πραγματικότητα, ο Γουέμπερ δεν είχε ακούσει για την εταιρεία μέχρι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, όταν ένας διευθυντής του προγράμματος της TigerSwan με το όνομα Ντον Φελτ πέρασε από το γραφείο του. «Άφησε την κάρτα του και είπε ότι ήθελε να πει ένα γεια», είπε ο Γουέμπερ.

Βρείτε, διορθώστε, εξαλείψτε

Τα εσωτερικά αρχεία της TigerSwan περιγράφουν τη χρήση της εναέριας παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ελικοπτέρων και τηλεκατευθυνόμενων για τη φωτογράφηση και την παρακολούθηση των αντιπάλων του αγωγού. Η έκθεση στις 12 Σεπτεμβρίου σημειώνει ότι μια επιχείρηση των εργατών της κατασκευής «παρακολουθήθηκε υπερβολικά από αεροσκάφος παρακολούθησης που δόθηκε στην επιβολή νόμου από την Οκλαχόμα» Ο συνεργάτης της TigerSwan, ο οποίος έδωσε στο The Intercept τις εκθέσεις, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει ποτέ αεροσκάφος παρακολούθησης, αλλά τα μεταδεδομένα στις εικόνες που παραχώρησε δείχνουν ότι η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε ήταν από μια εμπορική τηλεκατευθυνόμενη κάμερα, η Phantom 4. Μια από τις καθημερινές ενημερώσεις αναφέρει τα σχέδια για την απόκτηση γυαλιών νυχτερινής όρασης, ακουστικών συσκευών μακράς εμβέλειας (LRAD), πανοπλιών σώματος και καμερών υπερύθρων (FLIR).
Οι εκθέσεις αποκαλύπτουν επίσης μια γενικευμένη και σταθερή εκστρατεία διείσδυσης στις κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας και στους κύκλους των ακτιβιστών.

Σε όλα τα έγγραφα που διέρρευσαν, η TigerSwan κάνει αναφορά στις ομάδες συλλογής πληροφοριών, οι οποίες διείσδυσαν σε κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας και ομάδες ακτιβιστών σε διάφορες πολιτείες. Οι πράκτορες της TigerSwan χρησιμοποιούσαν ψευδή ονόματα και ταυτότητες, επιδιώκοντας συχνά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των διαδηλωτών, τους οποίους χρησιμοποίησαν για να συλλέξουν πληροφορίες που έδωσαν έπειτα στον εργοδότη τους, σύμφωνα με τον συνεργάτη της TigerSwan.

Τα έγγραφα του Σεπτεμβρίου κάνουν πολλές αναφορές στο προσωπικό της Silverton, το οποίο παρακολουθούσε διαδηλώσεις στην Αϊόβα υπό την επίβλεψη της TigerSwan. Η Silverton δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει.
Οι συγκαλυμμένες κινήσεις υπονοούνται σε πολλές άλλες εκθέσεις, οι οποίες είναι γεμάτες με λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μόνο από άτομα με στενή και σταθερή πρόσβαση στις κοινότητες των διαδηλωτών. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, οι εκθέσεις καθιστούν αυτήν την παρουσία τους πιο ξεκάθαρη, για παράδειγμα όταν αναφέρονται σε «πηγές στην κατασκήνωση».

Για παράδειγμα, η έκθεση της 5ης Νοεμβρίου περιγράφει την «εκμετάλλευση των εγγράφων που βρέθηκαν στην κατασκήνωση 1». Προφανώς, δεν περιείχαν πολύ αποκαλυπτικό υλικό. «Το πιο ανησυχητικό», αναφέρει η έκθεση, «ήταν τα περιοδικά “Πρώτα η Γη” που βρέθηκαν στην κατασκήνωση. Αυτά τα περιοδικά προωθούν και παρέχουν TTΔ [τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες] για βίαιη δραστηριότητα».

Σε μια έκθεση της 3ης Οκτωβρίου, η TigerSwan συζητά το πώς να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για την εσωτερική δυναμική των κατασκηνώσεων: «Η εκμετάλλευση των τρεχόντων διαφορών μεταξύ των αυτοχθόνων και των μη αυτοχθόνων ατόμων και των φυλετικών διαμαχών μεταξύ ειρηνικών και βίαιων στοιχείων είναι κρίσιμη στην προσπάθειά μας για να απονομιμοποιήσουμε το κίνημα κατά του αγωγού». Στις 19 Φεβρουαρίου, η TigerSwan κάνει ξεκάθαρο το σχέδιό της να διεισδύσει σε ομάδα διαμαρτυρηθέντων του Σικάγου. «Η ομάδα συλλογής της TigerSwan θα έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων για να ενσωματωθεί στη δομή της διαδήλωσης ώστε να επιτύχει μια ταυτότητα αξιόπιστου μέλους που θα αναπτυχθεί για μελλοντικές προσπάθειες συλλογής», σημειώνει η έκθεση, επαναλαμβάνοντας αργότερα την πρόθεσή της να «να έρθει σε συγκαλυμμένη επικοινωνία με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων».

«Σε κάθε κίνηση που πήγαν, είχαν τους δικούς τους ανθρώπους να περπατούν με μια βιντεοκάμερα μπροστά στα πρόσωπα των ανθρώπων», δήλωσε στο The Intercept ο Ίαν Σούτερ, ένας διαδηλωτής που περιγράφηκε ως «πρόσωπο που παρουσιάζει ενδιαφέρον» σε μια έκθεση της TigerSwan.

Ίσως μια από τις πιο εντυπωσιακές αποκαλύψεις των εγγράφων είναι ο βαθμός εχθρότητας που έχει η TigerSwan προς τους προστάτες των υδάτων. Η TigerSwan περιγράφει σταθερά τους ειρηνικούς διαδηλωτές χρησιμοποιώντας στρατιωτικό λεξιλόγιο, πιο κατάλληλο για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε μια ένοπλη σύρραξη. Μερικές φορές, το στρατιωτικό λεξιλόγιο φτάνει στα όρια της παρωδίας, όπως όταν οι πράκτορες γράφουν για «ενδείξεις για τα αποθέματα» των διαδηλωτών ή όταν συζητούν το «διαμέτρημα» των σφαιριδίων με χρώμα. Πιο συχνά, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η TigerSwan μιλά για τους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες», τις άμεσες ενέργειές τους ως «επιθέσεις» και τις κατασκηνώσεις τους ως «πεδία μάχης» αποκαλύπτουν πως η αντιγνωμία των διαδηλωτών όχι μόνο ποινικοποιήθηκε, αλλά αντιμετωπίστηκε και ως απειλή εθνικής ασφάλειας. Μια έκθεση της πρώτης Μαρτίου αναφέρει ότι «η λειτουργική αδυναμία των διαδηλωτών επιτρέπει τα μέλη της TigerSwan να αναπτυχθούν περαιτέρω και να δώσουν διαταγές στο πεδίο μάχης».

Σε μια εσωτερική έκθεση που χρονολογείται στις 4 Μαΐου, ένας εργαζόμενος της TigerSwan περιγράφει μια προσπάθεια συγκέντρωσης ψηφιακών πληροφοριών και πληροφοριών εδάφους που θα επέτρεπαν στην εταιρεία να «εντοπίσει, να διορθώσει και να εξαλείψει» τις απειλές για τον αγωγό- μια τρομακτική αντήχηση του στρατιωτικού όρου «βρείτε, διορθώστε, τελειώστε», που χρησιμοποιήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις στην εκστρατεία δολοφονίας των τρομοκρατών από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η TigerSwan δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους διαδηλωτές με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή. Μια έκθεση στις 22 Σεπτεμβρίου υποστηρίζει ότι «η παρουσία επιπλέον Παλαιστίνιων στην κατασκήνωση και η συμμετοχή ισλαμιστών στο κίνημα είναι μια δυναμική που απαιτεί περαιτέρω εξέταση». Η έκθεση αναγνωρίζει ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν τακτικές ή πράξεις τύπου τρομοκρατίας επί του παρόντος», αλλά προειδοποιεί ότι «με την τωρινή περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες έξω από την κατασκήνωση, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Ο Χαϊτέμ Ελ-Ζαμπρί, ένας Παλαιστίνιος-Αμερικανός ακτιβιστής που ξεχώρισε στις εκθέσεις, σοκαρίστηκε όταν άκουσε το όνομά του να αναφέρεται μέσα σε αυτά τα συμφραζόμενα. «Ως αυτόχθονες, οι Παλαιστίνιοι τάσσονται αλληλέγγυοι με άλλους αυτόχθονες και το δικαίωμά τους στη γη, το νερό και την κυριαρχία», δήλωσε στο The Intercept. «Το να θεωρήσουμε ότι η υποθετική πίστη μας αποτελεί κόκκινο πανί για τρομοκρατικές τακτικές είναι ένα ακόμα παράδειγμα ηθελημένης άγνοιας και συνεχιζόμενων προσπαθειών του καθεστώτος να ποινικοποιήσει τη μη βίαιη διαμαρτυρία και να δικαιολογήσει τη βία εναντίον της».

Αυτή η εθνοτική και θρησκευτική κατηγοριοποίηση των διαδηλωτών δεν ήταν ασυνήθιστη. Μία συνομιλία μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 12 Οκτωβρίου μεταξύ των μελών της ομάδας Intel δίνει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η TigerSwan μπόρεσε να δημιουργήσει υπόνοιες για συγκεκριμένα άτομα και να τα κοινοποιήσει σε αξιωματούχους της επιβολής του νόμου. Η αναπληρώτρια σερίφης Τόνια Τζάνερ της κομητείας Κας έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πολλούς άλλους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και δύο πράκτορες του FBI, μια συνολική εικόνα των πληροφοριών που παρείχε ο «όμιλος Ιntel». Οι πληροφορίες αφορούσαν μια γυναίκα την οποία η Τζάνερ χαρακτήρισε ως «ισχυρή ισλαμίστρια Σιίτισσα». Η γυναίκα είχε «κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό», γράφει η Τζάνερ.

Οι πράκτορες της TigerSwan παρακολουθούσαν τακτικά επίσης τις κινήσεις ατόμων μέσα στις πολιτείες.

Στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ένα από τα εσωτερικά έγγραφα της TigerSwan, ένα άσπρο όχημα εργασίας σταμάτησε σε μια βαλβίδα του αγωγού στη Νότια Ντακότα. Όταν τον πλησίασε ένας φρουρός, ο οδηγός συστήθηκε με το όνομα Γκάρι Τόμλιν και ενημέρωσε τον υπάλληλο ότι ήταν ανεξάρτητος δημοσιογράφος που κάλυπτε το θέμα του αγωγού. Σε μια συνέντευξη, ο 63χρονος Τόμλιν, ο οποίος καλύπτει ζητήματα της τοπικής σχολικής επιτροπής για το Register-Mail στο Γκέιλσμπουργκ του Ιλινόις, δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει ένα ταξίδι κατά μήκος του αγωγού για να γράψει μια ιστορία γι’ αυτό ως ελεύθερος επαγγελματίας. «Είχα το χρόνο και την ικανότητα να το κάνω, και σκέφτηκα να πάω να κοιτάξω εκείνον τον αναρροφητή», είπε.

Μια αναφορά από εκείνη την ημέρα σημειώνει ότι «αυτό είναι το ίδιο άτομο που εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ιλινόις και την Αϊόβα». Η εταιρεία ασφάλειας OnPoint ήρθε γρήγορα σε επαφή με την ομάδα Intel της TigerSwan «για την αξιολόγηση του Γκάρι Τόμλιν» και ενημέρωσε τον φύλακα του επόμενου «τομέα» στο οποίο κατευθύνονταν ο Τόμλιν. «Η ομάδα Spread Team 6 δημιουργήθηκε για να παρεμποδίσει και/ή να παρατηρήσει τις κινήσεις του Γκάρι Τόμλιν σε ολόκληρο τον τομέα της Νότιας Ντακότα», αναφέρει το έγγραφο. «Είναι η πεποίθησή μου», προσθέτει ο αναλυτής, «ότι ο Γκάρι Τόμλιν κρύβει τις αληθινές του προθέσεις και ότι έχει πληθώρα πληροφοριών για να δώσει στους διαδηλωτές. Εκτιμάται ότι θα φτάσει στη Βόρεια Ντακότα το βράδυ στις 4 ή το πρωί στις 5  του μηνός».

Ο Τόμλιν γέλασε με την ιδέα ότι δούλευε για τους διαδηλωτές. Όταν έφτασε στην κατασκήνωση στη Βόρεια Ντακότα, λίγοι άνθρωποι μιλούσαν ανοιχτά μαζί του. «Ήταν πολύ ενήμεροι για τους εισβολείς», είπε. «Ταιριάζω με το προφίλ των ατόμων ασφαλείας- είμαι λευκός και γέρος».

Ο Κόντι Χολ, ένας επιφανής ιθαγενής ακτιβιστής του οποίου οι κινήσεις παρακολουθούνται στενά στις εκθέσεις της TigerSwan, είπε στο The Intercept ότι γνώριζε ότι παρακολουθούταν κάθε φορά που έφευγε από το στρατόπεδο.

«Ήταν προφανές, οδηγούσαν φορτηγά, οχήματα εργασίας, ήταν ακριβώς από πίσω μου, ακριβώς δίπλα μου… ήταν σαν, να πάρει άνθρωπέ μου, σαν να έχεις προσλάβει συνοδό», είπε. «Το πιο τρομακτικό ήταν αυτό: πώς γνώριζαν ότι ερχόμουν;».

Σχέδιο κοινωνικής δέσμευσης

Ένα έγγραφο στις 16 Οκτωβρίου, το οποίο ελήφθη μέσω αίτησης δημόσιων αρχείων, καθορίζει την αποστολή της ομάδας ασφαλείας της TigerSwan που εργάζεται στη Βόρεια Ντακότα: Εκτός από την προστασία των εργαζομένων στον αγωγό, των μηχανημάτων και των δομικών υλικών, η εταιρεία αναμένεται επίσης να «προστατεύει τη φήμη της Dakota Access Pipeline». Οι δημόσιες σχέσεις έγιναν γρήγορα προτεραιότητα για την εταιρεία, όπως δείχνουν τα έγγραφα. Όπως αναφέρει μια έκθεση από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η επιτυχία θα απαιτούσε «στρατηγική αποστολή μηνυμάτων από τον πελάτη που θα προωθούν το μήνυμα ότι είμαστε οι καλοί, ότι λέμε την πραγματική ιστορία και θα αντιμετωπίζουν τα αρνητικά μηνύματα με θετικά, αντίθετα μηνύματα».

Σε πολλές περιπτώσεις, οι πράκτορες της TigerSwan υπογράμμισαν την ανάγκη να αλλάξει το δημόσιο αφήγημα που καθιερώθηκε από τους διαδηλωτές και να μεταβληθεί σε δημόσια υποστήριξη του αγωγού. Καθώς οι καταγγελίες για καταστολή διαμαρτυρίας συγκέντρωσαν τη δημόσια υποστήριξη για το κίνημα κατά του αγωγού, οι πράκτορες της εταιρείας μάζεψαν και ανέλυσαν με επιμέλεια την κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προειδοποιώντας τον πελάτη τους για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν ορισμένα περιστατικά να ληφθούν από το κοινό.

«Αυτό το άρθρο είναι μόνο στο Huffington post, αλλά καθίσταται ανησυχητική η κυκλοφορία του αφηγήματος της φυλής και έξω από τα μέσα ενημέρωσης των ιθαγενών Αμερικάνων», σημειώνει μια έκθεση στις 3 Οκτωβρίου. Οι πράκτορες της TigerSwan περιγράφουν συχνά τις εκθέσεις των γεγονότων από τους διαδηλωτές ως «προπαγάνδα».

Αλλά το προσωπικό της TigerSwan δεν περιορίστηκε στην παρακολούθηση του αφηγήματος. Προσπάθησαν επίσης να το αλλάξουν.

Σε μια έκθεση με ημερομηνία τις 7 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι της TigerSwan συζητούν την ανάγκη για ένα «σχέδιο κοινωνικής δέσμευσης». Στις 22 Σεπτεμβρίου συζητούν την ανάπτυξη μιας εκστρατείας πληροφόρησης που διεξάγεται από την ομάδα Ιntel της εταιρείας στη Βόρεια Καρολίνα και από τον Ρόμπερτ Ράις, ο οποίος κρατώντας κρυφή τη σχέση του με την TigerSwan εμφανιζόταν ως «Άλεν Ράις» σε μια σειρά από ερασιτεχνικά βίντεο, στα οποία έκανε κριτικά σχόλια για τις διαμαρτυρίες. Τα βίντεο, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις σελίδες του facebook «Υπερασπιζόμαστε την Αϊόβα» (Defend Iowa) και «Πολίτες του διαδικτύου για την Πρόοδο και τη Δικαιοσύνη» (Netizens for Progress and Justice), αφαιρέθηκαν όταν το The Intercept ήρθε σε επαφή με την TigerSwan, τον Ράις και τους διαχειριστές των σελίδων ζητώντας κάποιο σχόλιο. Κανείς δεν απάντησε.

Με την κατασκευή της Dakota Access Pipeline κοντά στην ολοκλήρωση, η TigerSwan ίσως να βρέθηκε με μια προσοδοφόρα συμφωνία. Όμως, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της πρώτης παροχής πετρελαίου μέσω του αγωγού, η εταιρεία φρόντισε να τονίσει τη σταθερή ανάγκη για ασφάλεια.

«Όλοι πρέπει να ανησυχούν για τον μοναχικό λύκο», γράφει ένας υπάλληλος της TigerSwan σε μια έκθεση της 7ης Μαρτίου. «Αν το ξεχάσουμε αυτό, θα έχουμε σφάλλει όλοι. Δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό σύμφωνα με τα καθήκοντά μου, ούτε θα επιτρέψω/-ουμε, ούτε θα το αποδεχθούμε. Δεν μπορώ να ευχαριστήσω όλους όσο θα έπρεπε για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια όλης αυτής της πορείας, ωστόσο το κίνημα συνεχίζεται και εμείς/ εγώ δεν θα σταματήσουμε/-ω. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Θα παρακολουθούμε πάντα ως προστάτες αυτό που είναι προς το συμφέρον της Energy Transfer Partners, καθώς είμαστε οι φύλακες της».

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρόλος της εταιρείας επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την παρακολούθηση των δικτύων ακτιβιστών που σχετίζονται περιθωριακά με τον αγωγό, με τους πράκτορες της TigerSwan να παρακολουθούν διαδηλώσεις κατά του Τραμπ από το Σικάγο μέχρι την Ουάσινγκτον, και να προειδοποιούν τον πελάτη τους για τις αυξανόμενες αντιδράσεις για άλλους αγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε μια έκθεση της 24ης Μαρτίου, η οποία συζητά την πιθανή αναζωπύρωση των διαμαρτυριών καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, η TigerSwan γράφει: «Όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, η “Περίοδος των Πολέμων” σύντομα θα είναι εδώ με την αύξηση της θερμοκρασίας».