Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», ο Στράουχ έμεινε σε «γραμμή Βερολίνου» σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας πως «η συμφωνία του Μαΐου του 2016 για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παραμένει η βάση της συζήτησης και αυτά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, εφόσον αυτό έχει εφαρμοστεί πλήρως και εφόσον είναι αναγκαία».

«Κλειδί» η εφαρμογή των προαπαιτούμενων

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να ξεκολλήσει το θέμα της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο Στράουχ επανέλαβε ότι υπάρχει καλή θέληση όλων των πλευρών για να υπάρξει «συναίνεση», αλλά θα πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί πιστά τα όσα της έχουν επιβληθεί από τους δανειστές.

«Η καλύτερη συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτή τη συζήτηση είναι η πλήρως εφαρμογή των προαπαιτούμενων, κάτι που συνιστά κλειδί», ανέφερε χαρακτηριστικά για το πλαίσιο συζήτησης που θα υπάρξει στις 15 Ιουνίου.

«Στο βάθος» βιωσιμότητα του χρέους

Εκτίμησε ότι υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, αλλά επεσήμανε ότι δεν υπάρχει δέσμευση ή σχετική απόφαση. Παράλληλα, δήλωσε ότι έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. καθώς η Ελλάδα κερδίζει περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως- που αντιστοιχεί σε 6% του ΕΠ- δανειζόμενη από τον ESM και όχι από την αγορά.