Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Οι τρεις χώρες του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Το Κατάρ, που υποστηρίζει πως δεν έχει σχέσεις με τρομοκράτες, δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής.

Όπως ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, «διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις και όλες τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις με το Κατάρ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία για να προστατευθεί το βασίλειο από την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Παράλληλα, κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους.

Σύμφωνα με το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, «το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του».