Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ, ο Μοσκοβισί δήλωσε πως δεν γίνεται να προσδιοριστεί ακριβώς το ποσό, αλλά εκτιμά πως χάνονται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τους δημόσιους προϋπολογισμούς των κρατών της ΕΕ.

Υποστήριξε ότι η Κομισιόν από το 2015 έχει εκδώσει πέντε μείζονες δέσμες μεταρρυθμίσεων της φορολόγησης των εταιρειών για να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια, να διασφαλίσει την πραγματική φορολόγηση όλων των εταιρειών και να συντονίσει την απόκριση της ΕΕ κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.


«Γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισης»

Όπως δήλωσε, γίνονται προσπάθειες εντός της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. «Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις μεταρρύθμισης συμφωνήθηκαν ταχύτατα από τα κράτη-μέλη, ενώ κάποιες, όπως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες (tax rulings), έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

Σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η Κομισιόν (συμπεριλαμβανομένης της Eurostat) συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη, ώστε να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της έκτασης και του αντίκτυπου της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».