Σύμφωνα με το πρακτορείο ABC, η ρήξη των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισαν οι γειτονικές χώρες πλήττει σοβαρά το Κατάρ, αφού καμιά άλλη χώρα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την ανταλλαγή αγαθών όσο το κρατίδιο της ερήμου με τους περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. Το 80% των τροφίμων στη χώρα εισάγεται από τις γειτονικές χώρες και ιδίως από τη Σαουδική Αραβία.


Οι πολίτες έκαναν «επιδρομή» στα ράφια των σουπερμάρκετ, μπροστά στο φόβο του να «στερέψει» η αγορά από τρόφιμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους πολίτες, «είναι καλύτερα να αποθηκεύω πράγματα για την οικογένεια μου και εμένα μπροστά στον φόβο να ξεμείνουμε».

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου προσπαθούν να αποκλείσουν το Κατάρ όχι μόνον από τη στεριά, αλλά από αέρος και θαλάσσης. Θέλουν να απαγορέψουν στην Qatar Airways να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο τους και στα πλοία του εμιράτου να διέρχονται απ’ την αιγιαλίτιδα ζώνη τους, ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής, όπως η Etihad, η Fly Dubai, η Saudia, η Gulf Air και η Emirates διέκοψαν τις πτήσεις από και προς το εμιράτο.