Σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα  στη γερμανική Handelsblatt η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο είναι πρόθυμο να περιμένει την απόφαση των υπόλοιπων δανειστών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. «Eάν οι δανειστές δεν έχουν ακόμα φτάσει στο σημείο να σεβαστούν τις εκθέσεις μας και να τις αποδεχτούν, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το λάβουμε υπόψη μας και να τους τον δώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ και επανέλαβε πως το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα αλλά όχι χρηματοδοτώντας το. «Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι χρηματικές καταβολές να γίνουν όταν θα έχουν καταστεί σαφή τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές».

Με αφορμή αυτή την τοποθέτηση, η Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει πως η Λαγκάρντ κάνει στον Σόιμπλε μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί καθώς εξυπηρετεί και τη θέση του Βερολίνου. «Στην διένεξη ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών η επικεφαλής του Ταμείου διατύπωσε μια πρόταση, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επιθυμεί να ηρεμήσει την κατάσταση εν όψει των γερμανικών εκλογών. Η Κρ. Λαγκάρντ πρότεινε στον Β. Σόιμπλε να δώσει το Ταμείο πράσινο φως επί της αρχής σε ένα δανειακό πρόγραμμα, αλλά να εκταμιεύσει χρήματα στην Ελλάδα μόνο όταν ο Β. Σόιμπλε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε σαφείς ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Με την πρόταση της κ. Λαγκάρντ μπορούν τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο να διαφυλάξουν το κύρος τους».


Μειονέκτημα για την Ελλάδα

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι με την πρόταση της Λαγκάρντ ο Σόιμπλε βγαίνει διπλά κερδισμένος, καθώς «παγώνει» το ζήτημα του χρέους και ταυτόχρονα κερδίζει τη συμμετοχή του Ταμείου, για την οποία είχε δεσμευτεί στη Γερμανία. «Επιπλέον ο Β. Σόιμπλε είναι σε θέση να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν αποφασίσουν ελαφρύνσεις, τότε και το Ταμείο δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε εκταμίευση. Μόνο από την οπτική γωνία της Αθήνας η πρόταση Λαγκάρντ έχει ένα μειονέκτημα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει άμεσα σε ελαφρύνσεις ή άλλες διευκολύνσεις. Μετά την πρόταση Λαγκάρντ είναι τώρα στο χέρι του Β. Σόιμπλε να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό με την Αθήνα».


Ικανοποίηση Σόιμπλε

Μετά τη δήλωση Λαγκάρντ ο Σόιμπλε, που ήταν φανερά δυσαρεστημένος από τη μέχρι τώρα στάση του ΔΝΤ, εξέφρασε την ικανοποίηση του δηλώνοντας «επιτέλους το ΔΝΤ αρχίζει να κινείται». Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτησε την τοποθέτηση Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πάντως ότι «δήλωσε κάτι που ήταν ήδη γνωστό». Με τα νέα δεδομένα η κουβέντα για το χρέος παίρνει νέα αναβολή και δεν αποκλείεται να συζητηθεί ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές.