Διαφορετικά θα πραγματοποιείται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισροών το 2018, μετά από σχετική υπουργική απόφαση, που σύμφωνα με αυτήν, προβλέπονται νέες επιβαρύνσεις με αύξηση των εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.
 
H αρχική υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, καθώς και των επιστημόνων, γιατρών-δικηγόρων- μηχανικών- συμβολαιογράφων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, θα γίνεται στο καθαρό εισόδημα τους, δηλαδή, αφαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών καθώς και των ποσών που αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Εν αντιθέσει, σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση, οι εισφορές πλέον θα υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
 
Παράλληλα, στη νέα υπουργική απόφαση, προβλέπεται, ότι για το έτος 2017, η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών των υπόχρεων καταβολής εισφορών που υπάγονται στην παρούσα απόφαση και στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016, καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότητα ή την ιδιότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.