«Η Κίνα έχει πολλά εργοστάσια μπαταριών και αυτό μειώνει το κόστος τους. Αυτό θα βοηθούσε την Καλιφόρνια να επιτύχει την προώθηση των οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων», είπε ο Μπράουν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεχιζόμενης όγδοης υπουργικής συνόδου για την καθαρή ενέργεια και της δεύτερης υπουργικής συνόδου για την καινοτομία στο Πεκίνο.
 
Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η Καλιφόρνια σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνεργασία της με την Κίνα στον τομέα της καθαρής ενέργειας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τεχνολογία μπαταριών και τα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων, δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν.
 
Ο Μπράουν υπέγραψε την Τρίτη μία συμφωνία για λογαριασμό της Καλιφόρνια με το κινεζικό υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας, διευρύνοντας τη συνεργασία στην προώθηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανανεώσιμης ενέργειας και αποδοτικής ενέργειας, όπως στα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων, την αποθήκευση ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την αστική ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του γραφείου του κυβερνήτη. Τις περασμένες ημέρες, ο Μπράουν υπέγραψε επίσης συμφωνίες καθαρής ενέργειας με τις κινεζικές επαρχίες Σιτσουάν και Τζιανγκσού.
 
Η Καλιφόρνια θα συνεργασθεί με Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρήσεις για να επιτύχει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 40% κάτω από τα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, πρόσθεσε ο κυβερνήτης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η αμερικανική πολιτεία έχει στόχους που είναι συνεπείς ή και πιο προωθημένοι από αυτούς της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας ότι η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί τη συνεργασία με την Κίνα. «Μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, μόνο αν η τεχνολογία συνεχίσει να βελτιώνεται και, σε ένα σημαντικό βαθμό, διάφορες επιχειρήσεις και φορείς της Κίνας θα αποτελούν μέρος αυτής της τεχνολογικής καινοτομίας. Και για αυτό, είμαι πολύ ευγνώμων», δήλωσε.
 
Η επίσκεψη του Μπράουν στην Κίνα έγινε λίγο μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού, μία παγκόσμια συνθήκη-ορόσημο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μπράουν σημείωσε ότι αναμένει πως οι ΗΠΑ θα ενταχθούν ξανά στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.