του Μιχάλη Γιαννεσκή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν προβάδισμα των Συντηρητικών που κυμαίνεται από 1% (Survation) και 4% (YouGov), μέχρι 11% (ICM). Οι προβλέψεις για τον αριθμό των κοινοβουλευτικών εδρών των Συντηρητικών κυμαίνονται από 26 λιγότερες (YouGov), μέχρι 27 (προβλέψεις του Ashcroft) έως 45 (προβλέψεις του Marriott) περισσότερες από τις εκλογές του 2015. Μερικές δημοσκοπήσεις αλλοιώνουν την πρόθεση ψήφου, καθότι θεωρούν ότι αρκετοί υποστηρικτές των Εργατικών (κυρίως οι νέοι και οι μειονότητες) δεν θα πάνε στις κάλπες. Για παράδειγμα, σε δημοσκόπηση του Ipsos Mori η πρόθεση ψήφου δείχνει τους Εργατικούς να προηγούνται με 3%, αλλά μετά τη σχετική «διόρθωση» οι Συντηρητικοί βρίσκονται μπροστά κατά 5%.

Σε περίπου 35 από τις 45 εκλογικές περιφέρειες που η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι οριακή, η συμμετοχή ή αποχή των νέων και των μειονοτήτων που υποστηρίζουν τον Κόρμπιν θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα. Όμως πως κατάφερε ο «ακραίος αριστερός» και  «ειρηνιστής» Κόρμπιν να περιορίσει το αρχικά τεράστιο προβάδισμα της Μέι; Η επιτυχία της καμπάνιας του Κόρμπιν οφείλεται εν μέρει στην υπεροπτική στάση της Μέι, αλλά κυρίως σε τρεις παράγοντες.

Πρώτον, στο ομολογουμένως ριζοσπαστικό πρόγραμμά του. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Guardian, η ομάδα του Κόρμπιν έχει προετοιμάσει ένα επιπρόσθετο (μη δημοσιευμένο) πρόγραμμα που περιλαμβάνει ακόμα πιο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως την κρατική χρηματοδότηση εργατικών συνεταιρισμών. Η Μέι κατέκρινε το επίσημο πρόγραμμα του Κόρμπιν ως σπάταλο και ανεύθυνο γιατί, όπως είπε, «δεν υπάρχει μαγικό δένδρο που παράγει χρήμα». Βέβαια η Μέι παραβλέπει το «μαγικό δάσος» της φοροαποφυγής, το οποίο παράγει δισεκατομμύρια για την οικονομική ελίτ.

Δεύτερον, πολλοί ψηφοφόροι είδαν τον Κόρμπιν ως ένα ειλικρινή και συνεπή πολιτικό που δεν έκανε προσωπικές επιθέσεις στους αντιπάλους του και ερχόταν καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες. Ο Κόρμπιν, ο οποίος σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία ήταν αναμεμιγμένος σε ριζοσπαστικές καμπάνιες και είχε υποστεί συνεχείς επιθέσεις για τις θέσεις του, αντιμετώπισε την προεκλογική εκστρατεία με άνεση και αυτοπεποίθηση. Οι προεκλογικές εκδηλώσεις του Κόρμπιν έγιναν σε πλατείες, στάδια και δρόμους: ήταν ανοιχτές σε όλους και προσέλκυσαν χιλιάδες ψηφοφόρους. Τέτοια πλήθη δεν έχουν μαζευτεί σε προεκλογικές εκδηλώσεις στην Βρετανία από τη δεκαετία του 1940. Αντίθετα, οι εμφανίσεις της Μέι έγιναν σε κλειστούς χώρους, με ένα μικρό κύκλο επιλεγμένων υποστηρικτών τριγύρω της.

Τρίτον, ο Κόρμπιν προσέγγισε αρκετούς ψηφοφόρους με την στάση του σχετικά με την έξαρση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, 75% των Βρετανών συμφωνούν μαζί του ότι η ανάμειξη της Βρετανίας στους πολέμους στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν έχει αυξήσει την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. 

Η καμπάνια του Κόρμπιν έχει ταρακουνήσει πολύ τους Συντηρητικούς. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ομοβροντία προσωπικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν χθες κατά του Κόρμπιν και της ομάδας του τα ΜΜΕ που υποστηρίζουν τη Μέι, όπως και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου έχουν λάβει εντολές να προετοιμάζονται για την πιθανότητα κυβέρνησης μειοψηφίας. Τα ξημερώματα της Παρασκευής θα ξέρουμε το μέγεθος του ταρακουνήματος.