Στη συνεδρίαση, που αναβλήθηκε την Τετάρτη εξαιτίας των ανοικτών ζητημάτων με τα προαπαιτούμενα, αναμένεται να παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλαριάκης, με στόχο να «πείσει» τους ομολόγους τους και τον πρόεδρο του EWG, Τόμας Βίζερ, για τις κυβερνητικές δράσεις και να λάβει ένα «προμήνυμα» για την έκβαση του επερχόμενου Eurogroup. 
 
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν κυβερνητικές πηγές την Τετάρτη, τα ανοικτά ζητήματα με τα προαπαιτούμενα συνοψίζονται ως εξής:
 
  • Ο επανυπολογισμός και η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ώς τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.
  • Η νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
  • Οι ενέργειες που αφορούν τα οικονομικά της ΔΕΗ, καθώς και την προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.
  • Διάφορες εκκρεμότητες με το Ελληνικό, όπως η επίλυση ζητημάτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, η οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών καζίνων στην Αττική και ο ορισμός ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.
  • Ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.
  • Το δελτίο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
 
Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης, ο Αυστριακός επικεφαλής του οργάνου που προετοιμάζει το Eurogroup, υποστήριξε πως θα υπάρξει συμφωνία κατά 95% στην συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, καθώς και πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρήματα.
 
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, κατά τη συνεδρίαση του EWG αναμένεται να γίνει έλεγχος της τήρησης των προαπαιτούμενων, με στόχο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα εκταμιευθεί, καθώς αυτό θα περιλαμβάνει και την αποπληρωμή οφειλών του Δμοσίου.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν αναμένεται να βγουν «ειδήσεις» για το χρέος, αφού οι τεχνοκράτες του EWG θεωρείται πως έχουν εξαντλήσει το θέμα. Ωστόσο, αναμένεται να γίνει μία επικαιροποίηση των διαφόρων προτάσεων και προσαρμογές ανάλογες με τις πολιτικές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα.

«Τώρα είναι η ώρα των πιστωτών»

«Τώρα είναι η σειρά των πιστωτών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά και αυτό που μας οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τα συμφωνηθέντα», τόνισε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Concordia Europe Summit την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στην Ελλάδα το δικαίωμά της σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και πορεία» και πως «δεν πρέπει να επιτρέψει κανείς τη διακινδύνευση της πορείας μας προς την ανάπτυξη».
 
Τις κυβερνητικές προθέσεις συνόψισε στην τοποθέτησή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πετόντας εξίσου το μπαλάκι στους δανειστές. «Είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας, όσο και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη ενώ δεν έχει βρεθεί λύση για τα θεμελιώδη προβλήματα, ωστόσο οι δυνατότητες διαφαίνονται μεγάλες.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση βρήκε ακόμα έναν υποστηρικτή στις επιδιώξεις της για το χρέος στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που από το βήμα του ίδιου συνεδρίου (Concordia) διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν μία ισχυρή Ελλάδα. «Η ισχυρή Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με ισχυρή Ευρώπη» δήλωσε ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα γιατί αυτό βοηθάει τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Και αυτό ισχύει και σήμερα», ενώ επισήμανε πως η Αμερική στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και πως τάσσεται υπέρ της οικονομικής ανόρθωσης της.
 

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων ενόψει 15ης Ιουνίου

 
Εξάλλου, σημειώνεται πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες πρωτοβουλίες για την επίτευξη λύσης στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο επικεφαλής του άτυπου οργάνου της Ευρωζώνης συναντήθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, που δρα βάση της εντολής του Μανουέλ Μακρόν για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. 

«Συνάντηση με Γ. Ντάισελμπλουμ για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Έως τότε κινητοποίηση για μια από κοινού εργασία, για μια λύση για την Ελλάδα» σχολίασε στο Twitter ο Γάλλος υπουργός. 

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, η γαλλική πρόταση για σύνδεση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη ήρθε στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αφήνει περιθώριο παρεξηγήσεων για την στάση του Ταμείου, που πλέον συντονίζεται με την «γραμμή» Σόιμπλε, εμφανιζόμενη έτοιμη να δεχθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, με αυτήν να έπεται μετά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος στο τέλος του μνημονίου. 
 
Στο μεταξύ, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε, εκτός από τον Γ. Ντάισελμπλουμ, και με τους ομολόγους του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν, από τη Γερμανία και την Ιταλία αντίστοιχα.
 
Μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του ο Μ. Λεμέρ ανέφερε: «Ίδια θέληση για την πρόοδο της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης. Εποικοδομητική συζήτηση με τον ομόλογό μου Π. Κ. Παντοάν».

Σε σχόλιό του στο Twitter μετά τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε, ο Μ. Λεμέρ υπογράμμισε ότι «με ιδιαίτερη ευχαρίστηση υποδέχθηκα στο “Μπερσί” τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συνεργαστήκαμε για μια συγκεκριμένη προώθηση της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας προς όφελος της Ευρώπης».