Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο Ράις έκανε λόγο για «συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα», επισημαίνοντας πως «το Ταμείο θεωρεί πως η κατ’ αρχήν συμφωνία αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο».

Παραμένει η διαφορά με τους Ευρωπαίους

Ξεκαθάρισε πως το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που δεν αποδέχονται ο Σόιμπλε και άλλοι Ευρωπαίοι. Επανέλαβε ότι για να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ, απαιτείται η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος μαζί βέβαια με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα.


Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η δεύτερη καλύτερη λύση» με συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα δίχως χρηματοδότηση «διασφαλίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα» και φέρνει ακόμα πιο κοντά το θέμα της συνολικής συμφωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε «ξεκάθαρη διευθέτηση»

Όπως είχε δηλώσει την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η κυβέρνηση επιζητά ξεκάθαρη λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ έκανε λόγο και για ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί.

«Θέλουμε μια ξεκάθαρη διευθέτηση για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο και που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να δώσει μια θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, οπότε και να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό. Θεωρούμε ότι από κει και πέρα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να δοθεί καθαρή λύση για το χρέος και είναι ηθική και νομική δέσμευση των εταίρων να το κάνουν».