«Πιέζουμε στη διαπραγμάτευση, ώστε η τελική συμφωνία να έχει καθαρή λύση που θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Βασική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέσω του “QE” να μπορέσει η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές και να βγούμε από το πρόγραμμα» υπογράμμισε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για βήματα προόδου που έγιναν στο τελευταίο Eurogroup. Παράλληλα εκτίμησε ότι η πρόταση του ΔΝΤ για περισσότερα μέτρα, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά, έγινε για να πιεστούν οι εταίροι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 
«Δεχθήκαμε να κάνουμε ένα συμβιβασμό επί της πρότασης των δανειστών, πάνω στη βάση που θα έδινε ελπίδες στην ελληνική οικονομία να χτίσει πάνω στην αναπτυξιακή στροφή που φαίνεται να έρχεται στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup στις 23 και 24 Μαίου, με αφορμή τη συζήτηση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.
 
Πρόσθεσε δε, ότι οι θεσμοί παρεμβαίνουν ακόμη και σε μικροδιατυπώσεις -χωρίς να κατανοούν την ελληνική νομοθεσία- και έτσι κάνουν και «κακούς νόμους», όπως «κακοί νόμοι» έγιναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση, όχι μόνο έκανε επιστολή για το ζήτημα αυτό προς τους θεσμούς, γι΄αυτή δηλαδή τη «μικροδιαχείριση», αλλά και επιστολή στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για το ζήτημα αυτό.

«Να ξέρετε πως διατηρούμε κάθε διακριτική ευχέρεια ακόμη και ευρωπαϊκό δικαστήριο να πάμε, για θεσμούς που πάνε πέρα από ευρωπαϊκό κεκτημένο, για παράδειγμα σε σχέση με τον θεμελιακό χάρτη δικαιωμάτων της Ευρώπης και θα συνεχίσουμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι πολυδιάστατη. Εμείς παλεύουμε να έχουμε περισσότερες εγγυήσεις για την ανάπτυξη της χώρας και την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της πολιτικής και να αποσαφηνιστούν τα μέτρα εγγύησης» υποστήριξε ο Ευ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:
 
«Ζητάμε και πιέζουμε για να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, για τα μέτρα που θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος, ώστε στο τελικό κείμενο που θα βγει να υπάρχει καθαρή λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα».
 
Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες σε μέσα ενημέρωσης, που έδωσαν, όπως είπε, εντελώς διαφορετική εικόνα από ότι ο διεθνής Τύπος, σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.
 
«Γίνονται σοβαρές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και η εικόνα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό από το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Τύπου, την οποία εκμεταλλεύτηκε και η αντιπολίτευση, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έδωσε ο διεθνής Τύπος στις 23 και 24 Μαίου. Διαβάστε σε ποιον ρίχνανε την ευθύνη και σε ποιους τους επαίνους για τη στάση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Το βασικό που δεν δεχτήκαμε την πρόταση του ΔΝΤ, ήταν γιατί έλεγε ότι τα μέτρα που πήραμε δεν ήταν αρκετά. Η θέση αυτή του ΔΝΤ ήταν παράξενη. Μπορεί να ήταν μια πίεση προς τους εταίρους για να δοθεί περισσότερη ελάφρυνση του χρέους».