του Δρ. Αχμάντ Γιουσέφ, Προέδρουτου Πανεπιστημίου του Αφρίν, Ροζάβα

Εάν υπήρξαν προσπάθειες περιβαλλοντολόγων για τα οικολογικά προβλήματα που προκλήθηκαν από οικονομικές δραστηριότητες πριν από το 1971, δεν ήταν παρά μόνο ατομικές προσπάθειες. Έτσι, εκείνος ο χρόνος ήταν ένα κρίσιμο σημείο για το ενδιαφέρον για οικολογικά ζητήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ασκήθηκαν πιέσεις από φορείς της κοινωνίας των πολιτών για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν οι οικονομικές δραστηριότητες, αλλά οι πιέσεις αυτές βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια συγκριτική κριτική μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και των οικολογικών συμφερόντων, και αυτό εξαιτίας της αλληλοεξάρτησής τους.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, δεν σημειώθηκαν αξιοσημείωτες θετικές αλλαγές υπέρ των οικολογικών συμφερόντων, οπότε ήταν απαραίτητο να ελεγχθούν προσεκτικά οι λόγοι του μειωμένου αυτού ενδιαφέροντος.

Η θεωρία του δημοκρατικού μοντερνισμού ανέλαβε αυτό το καθήκον και είδε την αδυναμία των οικολογικών συμφερόντων μπροστά στη δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και της διεύρυνσης των οικονομικών δραστηριοτήτων που προκαλούνται από τη φύση του καπιταλισμού, ο οποίος θεωρεί το μέγιστο κέρδος ως τον υψηλότερο στόχο. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τα οικολογικά ζητήματα και να επαναπροσδιορίσουμε την Οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτό το ζήτημα, η θεωρία εξαρτάται από τα ιστορικά δεδομένα της φυσικής κοινωνίας (πριν από την ταξική κοινωνία).

Οι οικονομικές πολιτικές στη Ροζάβα ξεκινούν από την αρχή της θεωρίας του δημοκρατικού μοντερνισμού. Ακολουθούν τις ακόλουθες αρχές:

  1. Εάν το οικονομικό πρόβλημα βρεθεί σε θέση σύγκρισης μεταξύ των αναγκών και των πόρων, ο ορισμός της Οικονομίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ότι είναι η επιστήμη της εκπλήρωσης των αναγκών της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση.
  2. Για την εκπλήρωση των κοινωνικών αναγκών χωρίς εκμετάλλευση, πρέπει να οικοδομηθούν κοινωνικοοικονομικοί σύλλογοι. Οι πρώτοι από αυτούς τους συλλόγους είναι οι κοινότητες που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους σε χωριά και δρόμους.
  3. Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες που υπηρετούν την κοινωνία είναι απαραιτήτως οικολογικές δραστηριότητες, επομένως οι δραστηριότητες που δεν εκπληρώνουν αυτόν τον στόχο δεν θεωρούνται οικονομικές δραστηριότητες, ακόμη και αν φέρνουν οικονομική ανάπτυξη.
  4. Η συζήτηση για τη σύγκριση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και οικολογικών θεμάτων και η μη διακοπή της αύξησης των μέσων όρων της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος της οικολογίας αποτελεί οικονομικό λάθος και ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει τα υλικά οφέλη των αρχών και των πολυεθνικών εταιρειών.

Ο Δρ. Αχμάντ Γιουσέφ θα μιλήσει μέσω skype στο Opening plenary του UniverSSE 2017

To TPP καλύπτει το τριήμερο του 4oυ Πανευρωπαϊκό Συνεδρίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου. Το Συνέδριο εστιάζει σε συζητήσεις σχετικά με τους συνεταιρισμούς και τα εγχειρήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Δείτε εδώ πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του τριημέρου

Δείτε εδώ πληροφορίες για το site της διοργάνωσης

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το event