Ο Ν. Τζανακόπουλος δήλωσε η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση ούτως ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές. «Από την μεριά των δανειστών φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για ένα θετικό σενάριο, αυτό μένει να αποδειχτεί και στο Eurogroup» εξηγεί.

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν πρόκειται να συζητηθεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά μόνο το θέμα του χρέους. «Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη συμφωνία η οποία δεν προχώρησε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου ο ίδιος εξηγεί πως δεν προχώρησε «διότι θεωρήθηκε ότι αυτά δεν είναι αρκετά, ώστε το ΔΝΤ να κάνει τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Όχι επειδή δεν υπήρχε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Η διαφορά ήταν στο πόσο θα είναι η ελάφρυνση του χρέους και όχι στο αν και κατά πόσο θα υπάρχει. Για να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, επειδή πλέον μπαίνουμε σε τεχνικά πράγματα».


Θεωρείται το ελληνικό χρέος βιώσιμο;

Όπως φαίνεται θα υπάρξουν νέα μέτρα για το χρέος, αυτό που συζητείται ωστόσο είναι αν τα μέτρα καλύπτουν το σύνολο των θεσμών και κατά πόσο το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θεωρούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

«Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι μέχρι το 2060 η μεσοσταθμική ανάπτυξη θα είναι 1,3%. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέχρι το 2060 -πράγματα τα οποία, εν πάση περιπτώσει, έχουν και έναν αρκετά μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας, αλλά δεν έχει σημασία- ότι η μεσοσταθμική ανάπτυξη θα είναι στο 1%. Αυτή η διαφορά του 0,3% δημιουργεί και διαφορετικές προβλέψεις ως προς το πόσα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρειάζονται για να είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο» εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος.