Η ψήφιση του νομοσχεδίου με τα τελευταία, μέχρι στιγμής, προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίεση της δόσης.
 
Σε αυτόν τον προσανατολισμό κινήθηκαν τόσο οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, το Σάββατο, καθώς και εκείνες του επικεφαλής του Eurogroup.
 
«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων των πιο δύσκολων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και τα εργασιακά. Τώρα είναι η ώρα να τηρήσουν οι πιστωτές τις δικές τους» δήλωσε ο Γάλλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
 
«Φτάσαμε πολύ κοντά σε συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup και η δουλειά που έγινε εκεί προσφέρει καλή βάση για να καταλήξουμε αυτή την Πέμπτη. Αν όλες οι πλευρές κάνουν ένα τελευταίο βήμα μπροστά και πάρουν αποφάσεις για το γενικό συμφέρον της Ελλάδας αλλά και συνολικά της Ευρωζώνης τότε δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην φτάσουμε σε συμφωνία. Πρέπει να κλείσουμε αυτό το μακρύ και δύσκολο κεφάλαιο. Έχω όμως την πεποίθηση ότι θα το πετύχουμε» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
 
Παράλληλα, από τη μεριά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε εξίσου μήνυμα εκταμίευσης της δόσης, δηλώνοντας στο Reuters πως αναμένεται να υπάρξει οριστική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης.
 
«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση να κλείσουμε συμφωνία στις 15 του Ιούνη» εκτίμησε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
 
Ο Ν. Τζανακόπουλος δήλωσε η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση ούτως ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές. «Από την μεριά των δανειστών φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για ένα θετικό σενάριο, αυτό μένει να αποδειχτεί και στο Eurogroup» εξηγεί.
 
Επίσης, στην κυβέρνηση ποντάρουν αρκετά στην επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λε Μερ, που τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Αθήνα, με τις συζητήσεις για το Eurogroup της Πέμπτης να βρίσκονται στο επίκεντρο.