Στην Αθήνα θα βρεθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γάλος υπουργός Οικονομικών, που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ αργότερα αναμένεται να έχει τετ-α-τετ και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
 
Όπως έχει αναφερθεί σε πλήθος δημοσιευμάτων της περασμένης εβδομάδας, Γάλλοι και Κομισιόν εργάζονται επάνω σε μία αντιπρόταση «απεμπλοκής από το αδιέξοδο» του τελευταίου Eurogroup, ώστε να αντικρούσουν την γερμανική αδράνεια.
 
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η Γαλλία εισηγείται ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους, με σκοπό η Ελλάδα να πληρώνει λιγότερα για τοκοχρεολύσια όσο η οικονομία επιβραδύνεται, ενώ όταν αναπτύσσεται (με ρυθμούς μεγαλύτερους από 1,3% του ΑΕΠ) να αποπληρώνει περισσότερα. Παράλληλα, στόχος παραμένει και η μετάθεση κατά 20 χρόνια των ελληνικών υποχρεώσεων του 2060, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο της χορήγησης μεγαλύτερης δόσης από την προβλεπόμενη.
 
Σημειώνεται πως ο Μπρούνο Λε Μερ, είχε τις προηγούμενες ημέρες σειρά επαφών τόσο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με τους ομολόγους του από Γερμανία και Ιταλία, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν αντίστοιχα.
 
Ο στόχος του Λε Μερ είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup σχετικά με «την αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της», αλλά επίσης «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους», ανέφερε το περιβάλλον του, με την κυβέρνηση να στηρίζει πολλά στη συμβολή του για λύση.
 
Μετά την ψήφιση του τελευταίου πακέτου προαπαιτούμενων, και με την κυβέρνηση να θεωρείται πως έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών, προσβλέπει ακόμα και σε ένα «αναπτυξιακό πακέτο» που θα συμβιβάσει τις διαφορές. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, δεδομένης της διάστασης Γερμανών και ΔΝΤ για το χρέος, στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων του Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να βρεθούν:
 

  1. Μια καλύτερη για την ελληνική πλευρά διατύπωση -σε σχέση με αυτή που είχε γίνει τόσο στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 όσο και σε αυτή που υπήρχε στο προσχέδιο της συμφωνίας της 22ας Μαΐου του 2017- για το ελληνικό χρέος.
  2. Η σχέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα. Στην ενημέρωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ήταν σαφής: βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι το plan B που προβλέπει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να υπάρξει χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου. Το plan Β ενεργοποιείται όταν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία για το χρέος παρά μόνο συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Το γεγονός ότι ο κ. Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για πλήρη συμφωνία, έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους. Υπαναχώρηση από την πλευρά της Γερμανίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που θέλουν η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος να γίνει μετά το καλοκαίρι του 2018. Υπενθυμίζεται ότι παρούσα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
  3. Οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018. Είναι πλέον δεδομένο ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο προστέθηκαν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στον συνολικό λογαριασμό των μέτρων μέσα από το πάγωμα των συντάξεων. Το ζητούμενο πλέον είναι αν στο κείμενο της τελικής συμφωνίας θα υπάρξει δέσμευση της Ελλάδας και για την περίοδο μετά το 2022.
  4. Οι «οικονομικές αντιπαροχές» που θα δοθούν στην Ελλάδα, όπως το ύψος της δόσης, αλλά και ένα πιθανό «πακέτο» για την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως είναι δυνατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ένα τέτοιο πακέτο έχει συζητηθεί πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου.