Εκκενώθηκε το χωριό Βρίσα

Εκκενώθηκε πριν από λίγο το χωριό Βρίσα, αφού η κατάσταση των εναπομείναντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών. Οι κάτοικοι της Βρίσας μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Αυτή τη στιγμή (10.30 το βράδυ) στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιείται σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Από αύριο το πρωί το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.


Σκηνές και νερό από το κέντρο υποδοχής προσφύγων της Μόριας στους σεισμόπληκτους του νησιού

Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Νεκρή ανασύρθηκε η εγκλωβισμένη 45χρονη γυναίκα

Νεκρή ανασύρθηκε στις 8:20 το βράδυ η εγκλωβισμένη στα ερείπια στο χωριό Βρίσα 45χρονη γυναίκα.

Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Χίο, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικροζημιές. Η αστυνομία της περιοχής προσπαθεί να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες. «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή σοβαρούς τραυματισμούς μέχρι στιγμής» ανέφερε νωρίτερα στο twitter o δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Ο σεισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Φαίνεται πως οι μετασεισμοί συνεχίζονται με μειούμενη ευτυχώς ένταση, αφού σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ένας ακόμη εντάσεως 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.47.

Πηγές του Δήμου Λέσβου τονίζουν στο TPP ότι, μολονότι δεν έχουν ακόμα συνολική εικόνα των ζημιών, το νότιο τμήμα του νησιού φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο, ενώ στην πόλη της Μυτιλήνης έχουν καταγραφεί μόνο μικροζημιές.

Μεγάλες ζημιές στο χωριό Βρίσα

Μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο, όπου σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, έχουν αναφερθεί 6 ελαφρά τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα» προσθέτει.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Στη Λέσβο μεταβαίνει εκτάκτως ο υφ. Ναυτιλίας Ν.Σαντορινιός

Στη Μυτιλήνη και ειδικότερα στη Βρισά Λέσβου μεταβαίνει εκτάκτως ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε το νησί. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου βρίσκονται στο νησί προκειμένου να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Στη Μυτιλήνη ο Τόσκας

Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 6,1R που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.


Τσίπρας: Πρώτιστη ανάγκη η ασφάλεια των πολιτών

 
«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.
 
Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους» αναφέρει σε μήνυμά του, ο Αλέξης Τσίπρας.
 

Σπίρτζης: Σε πλήρη κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός


Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον σεισμό στη Λέσβο, διαβεβαίωσε την Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στο νησί, αφού -όπως γνωστοποίησε- υπάρχουν ελάχιστοι ελαφρά τραυματίες.

Ο αρμόδιος υπουργός είπε, ότι ειδικά κλιμάκια έχουν ήδη αναχωρήσει για το νησί, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Επίσης, ο Χ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι το βράδυ αναχωρεί με τακτική πτήση, κλιμάκιο που θα ελέγξει τα σχολεία και προσέθεσε πως θα υπάρξει μέριμνα και για τους μαθητές των πανελλήνιων εξετάσεων.

Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης, αναγνώρισε και ο τομεάρχης υποδομών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας πως «αυτό είναι κάτι θετικό».