του Κωνσταντίνου Πουλή

«Ήταν ένα καλό και θαρραλέο παιδί που είχε το αίσθημα της τιμής και επαναστάτησε αψήφιστα για την προσβολή που έκαναν στον πατέρα του. Θα τον θυμόμαστε λοιπόν σ’  όλη μας τη ζωή. Να ξέρετε πως τίποτα δεν είναι πιο ευγενικό, πιο δυνατό, πιο υγιές και πιο χρήσιμο στη ζωή από μια καλή ανάμνηση. Ίσως να γίνουμε ύστερα κακοί, ανίκανοι ν’ αντισταθούμε στο κακό. Θα γελάμε με τα δάκρυα των συνανθρώπων μας, με αυτούς που λένε “θέλω να υποφέρω για όλους”. Ίσως να τους κοροϊδεύουμε. Αλλά όσο κακοί κι αν γίνουμε, όταν θυμόμαστε πώς θάψαμε τον Ιλιούσα, πόσο τον αγαπήσαμε τον τελευταίο καιρό, τα φιλικά λόγια που είπαμε γύρω απ’ αυτήν την πέτρα, και ο πιο σκληρός, κι ο πιο σαρκαστής από μας, δεν θα τολμήσει να γελάσει. Ίσως μάλιστα αυτή η ανάμνηση θα τον εμποδίσει να φερθεί άσχημα».

Φ. Ντοστογιέφσκι, Αδελφοί Καραμάζοφ

Εμείς είμαστε τυχεροί, από αυτή την άποψη: δεν μας κοιτάνε σαν τρελούς, δεν μας θεωρούν γραφικούς, δεν ακούγεται πια σαν καταγέλαστη ανοησία ότι μπορείς να πείσεις κάποιον να πληρώσει για ύλη που βρίσκει με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο: το TPP έφτασε να παράγει καθημερινή ροή, πρωτογενές περιεχόμενο, ρεπορτάζ και αναλύσεις, τηλεόραση, ραδιόφωνο, να είναι ένα μέσο πραγματικά εξωστρεφές, ανοιχτό στον διεθνή διάλογο για την κρίση, με συνεργασίες με σημαντικά διεθνή μέσα και, το κυριότερο, να έχει αναγνώστες, και μάλιστα αναγνώστες διατεθειμένους να πληρώσουν: συνδρομητές. Η ύλη που παράγεται δεν απηχεί αναγκαστικά την αλήθεια, αλλά πάντως εκφράζει τη συνείδηση των γραφόντων, και γράφεται στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος όπως το αντιλαμβάνονται. Ποτέ κανείς δεν την υπαγορεύει με άλλους σκοπούς. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα των ΜΜΕ δεν περιορίζεται στα παραδοσιακώς διαπλεκόμενα συστημικά Μέσα. Ακόμη και Μέσα που έχουν παίξει σημαντικό ενημερωτικό ρόλο για το προοδευτικό κοινό από την αρχή της κρίσης, παραδίδονται σταδιακά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κυβέρνησης ή των ολιγαρχών που τα στηρίζουν. Η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο των ερευνών αξιοπιστίας των ΜΜΕ.  Όσο πιο δραματική γίνεται αυτή η κατάσταση, τόσο εντονότερη νιώθουμε την ανάγκη να κρατήσουμε όρθιο το δημοσιογραφικό εγχείρημα του TPP.

Από σήμερα επιστρέφουμε. Ξαναζωντανεύει το καθημερινό TPP, με ροή, ρεπορτάζ και αναλύσεις, επανεκδίδεται το ένθετο ηλεκτρονικό περιοδικό ΖΗΝ, συστηματοποιείται η ροή των μεταφράσεων από τα σημαντικά αγγλόφωνα Μέσα με τα οποία ο εκδότης είχε εξασφαλίσει δημοσιογραφική συνεργασία, ξαναξεκινάει η Ανασκόπηση, δρομολογείται η αγγλόφωνη έκδοση, προστίθενται εκλεκτές συνεργασίες ανθρώπων που βρέθηκαν στο πλευρό μας και προσφέρθηκαν να μας στηρίξουν.

Κανείς μας δεν είναι ο Εφήμερος. Μας πιάνει δέος όσο συνειδητοποιούμε πόσα πράγματα έκανε αυτός ο άνθρωπος. Μετά το αρχικό σοκ όμως -για το οποίο κανείς δεν είναι προετοιμασμένος, ό,τι κι αν ισχυρίζεται- μπορούμε να ανασυνταχτούμε και να δεσμευτούμε ότι η προσήλωση στις αρχές της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας θα είναι ανυποχώρητη.  Έχουμε το θάρρος να το λέμε αυτό γιατί δεν βασιζόμαστε στον καλό μας χαρακτήρα: υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι σε άλλα Μέσα και σίγουρα δεν υστερούν σε σχέση με μας ως προς την ηθική τους ακεραιότητα. Την ανεξαρτησία όμως την εξασφαλίζει το χρηματοδοτικό μοντέλο: ότι το TPP θα εξακολουθήσει να μη χρηματοδοτείται από το κράτος, τις τράπεζες και τους ολιγάρχες. Με αυτή την αυτοπεποίθηση απευθυνόμαστε στο κοινό που στήριξε το ThePressProject και το διαβεβαιώνουμε ότι αυτό το Μέσο θα συνεχίσει να παράγει αδέσμευτη δημοσιογραφία χωρίς κιτρινισμούς, χωρίς την αδυναμία διάκρισης του σημαντικού από το ασήμαντο, και κυρίως χωρίς να χαϊδεύει τις τράπεζες, το κράτος και τους ολιγάρχες που το πληρώνουν, γιατί αυτοί που το πληρώνετε είστε εσείς.

Τις ημέρες που πέρασαν μετά τον θάνατο του Κώστα διαβάζαμε όλοι μηνύματα και σχόλια που τον αποχαιρετούσαν με έκπληξη για το πόσο είχαν επηρεαστεί, πόσο τον έκλαψαν σαν δικό τους άνθρωπο, κι ας μην τον είχαν γνωρίσει ποτέ από κοντά. Νομίζουμε ότι υπάρχει ένας λόγος γι’ αυτό: οι δυσκολίες είναι η δικαιολογία με την οποία όλοι μας κάνουμε συμβιβασμούς, καταφεύγοντας πάντα  στο «τι άλλο να έκανα;» Οι άνθρωποι που αντέδρασαν συγκινημένοι στην είδηση του θανάτου του ιδρυτή του ThePressProject πιστεύουμε ότι διέκριναν πως εδώ κρίνεται κάτι που είναι σημαντικό δημοσιογραφικά αλλά και ανθρώπινα. Ότι δηλαδή επρόκειτο για κάποιον που αφοσιώθηκε με πάθος σε έναν σκοπό που τον ξεπερνούσε, ενάντια στο οικονομικό συμφέρον του. Το έκανε μέσα στην κρίση, με τεράστιο προσωπικό κόστος. Αυτό το θάρρος σπανίζει δραματικά.

Αυτές τις μέρες μετράμε τις δυνάμεις μας και τα χρήματά μας, σχεδιάζοντας πώς θα κρατήσουμε το μέσο όχι απλώς ανοιχτό αλλά ανήσυχο. Να υπηρετεί φιλόδοξα σχέδια χωρίς να βάζει νερό στο κρασί του, όπως ακριβώς το καθοδήγησε ο Κώστας όλα αυτά τα χρόνια.

Έχουμε να σας πούμε λοιπόν κάτι που όσοι συμμετέχουν στους 1101 το ξέρουν καλά, αλλά είναι πάρα πολύ κρίσιμο να το ξέρουν όσοι εκτιμούν το TPP και θέλουν να παραμείνει ζωντανό. Ο Κώστας έβαζε στον λογαριασμό του TPP σημαντικά ποσά από παράλληλες δραστηριότητες, προγραμματιστικές και γραφιστικές. Αυτή η πηγή έχει πια στερέψει και πρέπει να καλυφθεί από νέες συνδρομές. Το TPP υφίσταται έναν οικονομικό κλυδωνισμό. Η απώλεια αυτών των εσόδων σημαίνει ότι θα υπάρξει μια σοβαρή κρίση. Σας ζητούμε να είσαστε κοντά μας και να μας βοηθήσετε, όπως το έχετε κάνει μέχρι τώρα και ακόμη περισσότερο. Και σας ζητούμε αυτό να το κάνετε σήμερα, ή για την ακρίβεια τώρα. Πριν την καταιγίδα. 

Κλείνουμε, γι’ αυτό, με τον τρόπο που έκλειναν όλα τα κείμενα του εκδότη και φίλου μας: ζητώντας χρήματα. Θυμίζοντας ότι όποιος μπορεί να στηρίξει το ανεξάρτητο δημοσιογραφικό εγχείρημα του TPP χρειάζεται να το κάνει άμεσα. Σας καλούμε, όσοι πληρώνεστε καλά, να αυξήσετε τη συνδρομή σας σε 10, 20 ή 50 ευρώ. Όσοι δεν μπορείτε, να βρείτε κάποιον που μπορεί και να τον πείσετε. Και, το κυριότερο, όσοι έχετε την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν έχετε συνδρομή, να το κάνετε.
Αν δεν πληρώσεις εσύ την είδηση, θα το κάνει κάποιος άλλος, και δεν θα έχετε τα ίδια συμφέροντα. Υπάρχουμε μόνο γιατί μας στηρίζετε, όσο μας στηρίζετε.

Σημείωση TPP: Για μια σειρά από πρακτικούς λόγους, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς που  αναφέρονται στη σελίδα Support. Πιο αναλυτικά: Πώς μπορείτε να μας στηρίξετε (για να σας στηρίζουμε)