Στη Βρετανία κατοικούν τρία εκατομμύρια κάτοικοι από χώρες της Ε.Ε., οι οποίοι αναμένονται να καταγράψουν την πρόθεσή τους σε έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα μετά το 2019, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

«Η έναρξη των διαπραγματεύσεων του Brexit αυτή την εβδομάδα είναι καλή είδηση για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών να συμφωνήσουν μια μεγάλη νέα σχέση. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια του Ηνωμένου Βασιλείου που επιδιώκοντας να καθυστερήσει την πρόοδο στην πολιτική ένωση και να παραμείνει μέρος του ευρώ, μπορούμε επιτέλους να επιλύσουμε μια ισχυρή και θετική σχέση που να λειτουργεί και για τους δυο μας» ανέφερε σε κείμενο του που ανήρτησε στη Guardian ο Τζον Ρέντγουντ, με τίτλο «Δεν είναι μόνο το ΗΒ που θα επωφεληθεί από το Brexit, αλλά και η Ε.Ε.».

Το 57% των ερωτηθέντων στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Πολωνία απάντησαν ότι η ΕΕ έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας του Brexit, ενώ το 46% εκτιμούν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι αρνητική για το μπλοκ. Αντίθετα, το 70% των Βρετανών θεωρούν ότι η ΕΕ θα πληγεί από το βρετανικό «διαζύγιο».

Το 29% των Βρετανών απάντησαν ότι η ΕΕ δεν έχει συνεισφέρει σημαντικά σε κάτι σε αντίθεση με το 14%, κατά μέσον όρο, που είναι το ποσοστό για τις υπόλοιπες εννέα χώρες.