του Μιχάλη Γιαννεσκή

Με το «καλημέρα» των διαπραγματεύσεων, η βρετανική αντιπροσωπεία αναγκάστηκε να παρακάμψει την βασική «κόκκινη γραμμή» της και συμφώνησε με την απαίτηση της ΕΕ ότι το ποσό που θα πληρώσει η Βρετανία στην Ευρώπη – ως αντίτιμο για την έξοδο από την Ένωση – θα οριστεί πριν από οτιδήποτε άλλο. Ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας Ντέιβιντ Ντέιβις προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι αυτής της υποχώρησης, αναφερόμενος σε ρήση που απέδωσε στον Τσόρτσιλ: «ο αισιόδοξος βλέπει ευκαιρία σε κάθε δυσκολία». Ο Ντέιβις είναι όντως πολύ αισιόδοξος, καθότι δεν περίμενε ότι θα αποκαλύπτονταν σε χρόνο ρεκόρ πως ο Τσόρτσιλ δεν είχε πει ποτέ κάτι τέτοιο.

Μια μέρα αργότερα, δόθηκε η χαριστική βολή στο «σκληρό» Brexit σε ομιλία του υπουργού οικονομικών Φιλ Χάμοντ. Όπως ανέφερε ο Χάμοντ, η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ θα διατηρηθεί για κάποιο (απροσδιόριστο) διάστημα μετά την έξοδο της Βρετανίας, η ροή μεταναστών από την ΕΕ θα ελέγχεται αλλά δεν θα σταματήσει, δεν θα γίνει καμία απότομη αλλαγή στις σχέσεις με την Ένωση, και θα υπάρξει μια μεταβατική (επίσης απροσδιόριστη) περίοδος προτού ολοκληρωθεί το Brexit.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αναλάβει πλέον τον ρόλο «ανθρώπινης ασπίδας» προς την οποία κατευθύνονται τα πυρά από κάθε προέλευση, ενδοκυβερνητική και μη. Η πρωθυπουργία της έχει ημερομηνία λήξης μερικών μηνών, αν όχι βδομάδων, σύμφωνα με ανώνυμες ενδοκυβερνητικές «πηγές», και η Μέι αποτελεί ένα βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για το κόμμα της.

Πολλές προεκλογικές δηλώσεις της Μέι θεωρούνται σήμερα ανεπιθύμητα «λιπαρά» και δεν θα περιλαμβάνονται στο νέο, μαλακό Brexit. Ωστόσο η λιτότητα και η παγκοσμιοποίηση, που αποτελούν βασικά στοιχεία του πολιτικού DNA των Συντηρητικών, θα συνεχιστούν αλλά με νέες προδιαγραφές: «λιτότητα λάιτ» και παγκοσμιοποίηση version 2.0.

Οι επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών, που οι Συντηρητικοί εφαρμόζουν επί χρόνια, φάνηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην πρόσφατη πυρκαγιά της πολυώροφης δημοτικής πολυκατοικίας στο Λονδίνο. Τουλάχιστον 80 άτομα πέθαναν στην πυρκαγιά, διότι για να μειωθεί το κόστος της μόνωσης της πολυκατοικίας κατά περίπου 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, χρησιμοποιήθηκε εύφλεκτο και απαγορευμένο μονωτικό υλικό. Και αυτό συνέβη στον πλουσιότερο δήμο της Βρετανίας που ενώ έχει αποθέματα 270 εκατομμυρίων στερλινών, κάνει περικοπές για να μειώσει τους φόρους των εύπορων δημοτών του, και αφήνει τους φτωχούς δημότες να ζουν σε ανασφαλή κτίρια, στα οποία τέτοια «ατυχήματα» είναι αναπόφευκτα.

Ενόσω η λιτότητα και οι περικοπές εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως αναγκαίες για τη «συνετή διαχείριση περιορισμένων πόρων», και η κερδοσκοπία ως «οικονομική ευρωστία», το κύριο θέμα που θα αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι ποια αφεντικά θα διευθύνουν μελλοντικά τον ταξικό πόλεμο κατά των μη εχόντων στην Βρετανία.