Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρώτη εκταμίευση από την δόση των 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup προς την Ελλάδα, θα εκταμιευτεί στα τέλη Ιουλίου και θα είναι ύψους 7,7 δισ. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να καλύψουν κυρίως ελληνικά χρέη προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες επενδυτές, αλλά και τις οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η δεύτερη εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες.

Μήνυμα για συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων»

Ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ελληνική κυβέρνηση που «ολοκλήρωσε ένα εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων», το οποίο έρχεται να προστεθεί στα όσα έχει ήδη κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα του χρέους.

Επανέλαβε πως οι στόχοι για την Ελλάδα μπορούν να επιτευχθούν μόνο όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε λόγο για success story.  «Οι εξελίξεις της δεύτερης αξιολόγησης αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει καρπούς και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο success story».