Κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έκαναν ξεκάθαρο πως θα κινηθούν με κοινούς στόχους προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμο για την πρόοδο της Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μακρόν, «η Ευρώπη είναι ικανή να προοδεύσει όταν Γερμανία και Γαλλία κινούνται στην ίδια γραμμή», αν και πρόσθεσε πως «αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό».

Ο Μακρόν επικρότησε τις αποφάσεις της Μέρκελ, υποστηρίζοντας πως «έχει λάβει το τελευταίο διάστημα αποφάσεις που απαιτούν θάρρος». Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι δεν είναι ζήτημα λίγων χωρών και απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή δράση.  «Δεν πρόκειται για ζήτημα λίγων χωρών, αλλά κοινή πρόκληση για όλους μας, η οποία απαιτεί και κοινή απάντηση και δράση».

Ικανοποιημένοι με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις

Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Μακρόν χαιρέτησε «την ανάκαμψη της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», προσθέτοντας ότι στο τελευταίο Eurogroup βρέθηκε ένα «πολύ ισχυρό συναινετικό πλαίσιο», το οποίο προέκυψε και με τη δουλειά που έκανε ο ίδιος με την Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως «δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο γιατί έχουν βρεθεί λύσεις» και επισήμανε πως και με το «πακέτο Γιούνερκ» θα υπάρχει ενίσχυση των επενδύσεων.