Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις αρχές Αυγούστου του 2016 η CIA έστειλε στον Λευκό Οίκο φάκελο «με πολύ σημαντικές πληροφορίες» που ανέφεραν ότι ο Βλαντιμίρι Πούτιν σκόπευε να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.  Συγκεκριμένα, γινόταν λόγος για πρόθεση του Πούτιν «να οδηγήσει σε ήττα ή τουλάχιστον να πλήξει τους δημοκρατικούς» και να βοηθήσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά από αυτό ο τότε Αμερικανός πρόεδρος είχε διατάξει τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες και να καταρτίσουν έναν κατάλογο με πιθανά αντίποινα που έφταναν από οικονομικές κυρώσεις έως και κυβερνοεπιθέσεις.

«Άργησε να δράσει ο Ομπάμα»

Παράλληλα, αναφέρεται ότι πέραν της προειδοποίησης που απηύθυνε ο Ομπάμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο μιας συνόδου στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, τηλεφώνησε την 4η Αυγούστου στον Ρώσο ομόλογό του των υπηρεσιών ασφαλείας FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, για να τον προειδοποιήσει. Και την 31η Οκτωβρίου, εστάλη μήνυμα στη Μόσχα από ασφαλή δίαυλο ότι κάθε απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα ήταν απαράδεκτη.

Όπως αναφέρεται, ο Ομπάμα ενήργησε με καθυστέρηση και τελικά στις 29 Δεκεμβρίου διέταξε την απέλαση 35 κατασκόπων, το κλείσιμο δύο διπλωματικών κατοικιών της Ρωσίας στις ΗΠΑ και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, ενώ είχε ζητήσει να διεξαχθεί μια κοινή επιχείρηση της CIA, της NSA και της διοίκησης του κυβερνοχώρου των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα διέταξε την εμφύτευση σε ρωσικές υποδομές κακόβουλου λογισμικού σε «ύπνωση» που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί σε περίπτωση κλιμάκωσης των σχέσεων των δύο χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι ξεκάθαρο το αν ο Τραμπ έχει προχωρήσει στην ακύρωση της απόφασης του Ομπάμα.