Το πρόγραμμα, το οποίο θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν στο Ντόρτμουντ οι 600 συμμετέχοντες στο έκτακτο συνέδριο, φέρει τον τίτλο «Ώρα για περισσότερη δικαιοσύνη».

Στόχος του Μάρτιν Σουλτς είναι λιγότερα βάρη για χαμηλά και μέσα εισοδήματα, αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, καθώς και ίση φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια και την εργασία.

Ο υποψήφιος για την καγκελαρία επιδιώκει το SPD να συνδεθεί και πάλι στη συνείδηση της γερμανικής κοινής γνώμης με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα «θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε εκείνους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης έχουν όλο και πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες».

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν κουράζεται να τονίζει ότι άνθρωποι με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα έχουν την εντύπωση ότι κανείς δεν δίνει πια σημασία στα προβλήματά τους: «Αυτό ακριβώς είναι το πεδίο δράσης των λαϊκιστών, οι οποίοι παρουσιάζουν πάντα αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά δεν έχουν ποτέ να προτείνουν μια λύση».

Η υπουργός Απασχόλησης, Αντρέα Νάλες, αναμένει ένα «αγωνιστικό μήνυμα» από το συνέδριο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Μάρτιν Σουλτς θα είναι σε θέση να πείσει και να κινητοποιήσει τους συνέδρους, έτσι ώστε εκείνοι να επιστρέψουν στις εκλογικές περιφέρειές τους με νέα ορμή για την τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα.

Ο Μάρτιν Σουλτς βασίζεται στη βοήθεια του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία στο συνέδριο για τονώσει το ηθικό του κόμματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γκ. Σρέντερ ήταν ο τελευταίος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που κατέφερε να νικήσει στους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές του 1998.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 2005, έχανε τη μάχη κατά της Α. Μέρκελ, η διαφορά των δύο κομμάτων, ωστόσο, ήταν πολύ μικρή.

Ίσως, ο πρώην καγκελάριος καταφέρει να πείσει τους σοσιαλδημοκράτες ότι μπορούν να αντιστρέψουν το κακό κλίμα στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα.