Με τους εργαζομένους να καλούν τη μια απεργία μετά  την άλλη ζητώντας τα δεδουλευμένα τους καθώς και την άμεση επίλυση στο θέμα των συμβασιούχων, η κυβέρνηση φέρνει νέα τροπολογία ώστε να δοθεί ένα τέλος στα «βουνά» από σκουπίδια.
 
Η νέα τροπολογία προβλέπει την πρόσληψη 2.500 μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα των δήμων θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα, το κενό θα καλυφθεί με νέες 6.100 συμβάσεις των ήδη εργαζομένων συμβασιούχων με την επίκληση εκτάκτων αναγκών και λόγων δημόσιας υγείας.
 
«Δεν αποκλείεται οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την καθαριότητα των δήμων να είναι τελικά περισσότερες, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των δήμων» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.
 
Επίσης στην τροπολογία θα αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων για την καθαριότητα, ενώ θα απαγορεύεται η μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες, ώστε να αντικρουστούν πιθανές αντιρρήσεις της τρόικας.

 

Το «όχι» της τρόικας
 

Υπάρχει βεβαίως πιθανότητα να υπάρξουν μειώσεις προσλήψεων σε περίπτωση που οι θεσμοί δε δεχθούν την εξαίρεση των συγκεκριμένων προσλήψεων από τον συνολικό αριθμό, ενώ το θέμα της πληρωμής αποτελεί μείζον θέμα, καθώς πολλοί είναι οι δήμοι οι οποίοι έχουν δηλώσει αδυναμία πληρωμής από τα ανταποδοτικά τέλη και 30.000 μόνιμες προσλήψεις συμβασιούχων να έχουν «παγώσει».