Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.  

Στο κενό η πρόταση Σκουρλέτη- Συνεχίζουν έως την Πέμπτη οι συμβασιούχοι

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση των συμβασιούχων με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. Η συζήτηση τους ολοκληρώθηκε μόλις μέσα σε λίγα λεπτά με τους συμβασιούχους να φεύγουν απογοητευμένοι.

Όπως ανέφεραν, ο υπουργός Εσωτερικών τους είπε ότι η πρόταση τους δεν μπορεί να εφαρμοσθεί και τους αποκάλεσε «μαϊντανούς των καναλιών» όπως είπαν οι ίδιοι. Τόνισαν μάλιστα ότι επειδή πλέον δεν θεωρούν ικανό τον Π. Σκουρλέτη να λύσει το πρόβλημα τους ζητούν πλέον συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Την Πέμπτη η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργία και πορεία ενώ αντιπροσωπεία της θα προσπαθήσει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας, η απόφαση του υπουργού έχει σκοπό να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων, αφού η υιοθέτηση της θα στείλει στην ανεργία περίπου 10.000 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στους Δήμους, με στόχο να ξεφύγει από την πίεση που δέχεται από το μαζικό, αποφασιστικό και ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η μοναδική οδός  που βλέπει η ΠΟΕ-ΟΤΑ να φέρνει λύση στο πρόβλημα αποτελεί η μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στο Ελεγκτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα την πρόταση τους στην κυβέρνηση.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη δημόσια υγεία

Την διενέργεια έρευνας για τα συσσωρευμένα σκουπίδια που επί μέρες έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.
 
Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αυτεπαγγέλτως διογκούμενων αδικημάτων που συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πιθανότητα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
 
Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκίζης, ο οποίος θα καλέσει μάρτυρες και θα αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Πυρά κατά Μπουτάρη

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ εξαπέλυσε επίθεση στον  δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, μετά την απόφαση του τελευταίου να αναθέσει την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτη. «Ο δήμαρχος νομίζει ότι βρήκε την ευκαιρία να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό και να εκχωρήσει την καθαριότητα σε ιδιώτες».

Ο δήμαρχος τόνισε πως θα αποσύρει το διαγωνισμό να αναλάβουν οι ιδιώτες τον καθαρισμό της πόλης μόνο εάν βγούν οι εργαζόμενοι και καθαρίσουν πόλη. «Εγώ θα αποσύρω τον διαγωνισμό σε ιδιώτη, εάν πουν ότι βγαίνουμε αύριο το πρωί όλοι και καθαρίζουμε την πόλη» είπε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία» την πρόταση των εργαζομένων να αποσύρει ο δήμος τους ιδιώτες και να βγουν τα «15 αυτοκίνητα» του δήμου.

Ζητούν συμβάσεις αορίστου χρόνου

Όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕ – ΟΤΑ, η μόνη αποδεκτή για αυτούς λύση είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αντί για ορισμένου που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, διευκρινίζουν ότι θα συνεχιστεί κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων στα νοσοκομεία, τους ευαίσθητους κοινωνικά χώρους και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο «με αίσθημα ευθύνης».

«Η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Σκουρλέτης: Εκτός τόπου και χρόνου η πρόταση των συμβασιούχων

Την κατάθεση νέας νομοθετικής ρύθμισης προανείγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά την απόρριψη της προηγούμενης από τους συμβασιούχους, υποστηρίζοντας πως αυτή θα δίνει λύση στο πρόβλημα. 

 
«Αν δεν δεχθούν την πρόταση ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» υπογράμμισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Σημείωσε ακόμη ότι ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.