Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Handelsblatt, ο Β. Σόιμπλε έκανε ξεκάθαρο ότι επιθυμεί αλλαγή στον κυβερνητικό συνασπισμό και αντικατάσταση των Σοσιαλδημοκρατών με τους φιλελεύθερους. «Πάντοτε θεωρούσα ότι το FDP είναι ο κυβερνητικός εταίρος που θα προτιμούσαν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU)».

Εκτίμησε ότι ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί να διαρκέσει επ΄άπειρον γιατί αυτό «δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία, καθώς μία ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για το SPD και τον πρόεδρο του Μάρτιν Σουλτς, λόγω των προεκλογικών του δεσμεύσεων για περισσότερες κοινωνικές παροχές και μειώσεις φόρων που «μοίρασε» στο συνέδριο του SPD.


Ομόφωνη έγκριση του προγράμματος Σουλτς

Στο μεταξύ, το συνέδριο του SPD ενέκρινε ομόφωνα το προεκλογικό πρόγραμμα του Σουλτς, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «κυβερνητικό πρόγραμμα», ενώ επανέλαβε ότι θέλει αν επιστρέψει στον κανόνα της πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Έθεσε το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και υποσχέθηκε νέες κοινωνικές παροχές, μειώσεις φόρων για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, διασφάλιση των συντάξεων και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιώντας τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών.