Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο Τουρκές δήλωσε ότι η σύσκεψη που πραγματοποιείται για το Κυπριακό έχει επιβληθεί στην τουρκική πλευρά. «Πραγματοποιείται εκ νέου σύσκεψη στο Κραν Μοντάνα με το ζόρι (με την επιβολή) του ΟΗΕ. Αυτό τον όρο (με το ζόρι) πρέπει να χρησιμοποιήσω».

Έκανε λόγο για απομόνωση των Τούρκων της Κύπρου, την ώρα που οι Τούρκοι πολιτικοί επιχειρούν να βρουν διέξοδο. «Πρέπει να δηλωθεί το εξής σε αυτό το σημείο. Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να γνωρίζετε. Αυτές οι απομονώσεις είναι άδικες για τον Τούρκο της Κύπρου. Αυτές (οι απομονώσεις) είναι άδικες τιμωρίες που επιβάλλονται σε εκείνον. Πρέπει να γλυτώσει μια ώρα αρχύτερα από αυτές. Για να συμβεί αυτό, οι πολιτικοί μας στην Κύπρο, πρώτα από όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο διαπραγματευτής και η κυβέρνηση, καταβάλλουν κάθε είδους προσπάθεια. Και εμείς, καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου από την Τουρκία».

Αιχμές κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς

Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε πως δεν προωθεί από την πλευρά της την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. «Η άλλη πλευρά (η ελληνοκυπριακή κοινότητα), με την ιδιότητα του μέλους του ΕΕ, την οποία απέκτησε με άδικο τρόπο, θεωρεί τον εαυτό της βασικό κορμό (του νέου συνεταιρισμού). Θεωρεί ότι μπορεί να κρίνει το ποιος θα ενταχθεί και ποιος όχι (στον νέο συνεταιρισμό) και χαρακτηρίζει αυτούς (τους πληθυσμούς, την τουρκοκυπριακή πλευρά) ως μειονότητα. Το πρόβλημα είναι αυτό».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Τουρκία επιδιώκει μια λύση υπέρ της ένωσης δύο ίσων κοινοτήτων και δομών. «Η δική μας πρόταση είναι η εξασφάλιση και η δημιουργία ενός νέου, σωστού ομόσπονδου κράτους με δυο ίσες κοινότητες.  Αυτή είναι η ορθή επιλογή. Οι σημερινές πληθυσμιακές αναλογίες δεν σημαίνουν τίποτα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το δηλώνω ξεκάθαρα. Ανεξάρτητα από την πληθυσμιακή σύνθεση, η Τουρκική Δημοκρατία υποστηρίζει (μια λύση) στην βάση της ένωσης δυο ίσων κοινοτήτων και δομών. Οι διαπραγματευτές στην Κύπρο καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό πρέπει να δηλωθεί, διότι κατά διαστήματα στον δυτικό τύπο, ιδιαίτερα στον τύπο της Ευρώπης, εκφράζονται διαφορετικά πράγματα».