Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και θα παρουσιάσει «προτάσεις» για μειώσεις εξόδων σε «όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης» – από τα υπουργεία ως την αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ υποστήριξε ότι η Γαλλία μοιάζει με ναρκομανή «εξαρτημένη» από τις κρατικές δαπάνες. «Πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα του κράτους διότι είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφορμή για την τοποθέτηση Λεμέρ στάθηκε δημοσίευμα του τηλεοπτικού δικτύου TF1, που επικαλούμενο στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετέδωσε τη Δευτέρα ότι στις εκτιμήσεις για τα δημόσια οικονομικά που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, θα διατυπωθεί η εκτίμηση πως το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ το 2017.

Η εξέλιξη αυτή θα έθετε τη Γαλλία «εκτός ορίων» των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Λεμέρ να υπογραμμίζει πως πρέπει να πράξουν το «καθήκον» τους απέναντι στην Ένωση. «Το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως εάν δεν κάνουμε τίποτε πριν από το τέλος του έτους, δεν θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ευρώπη».