Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά (ξεκινάει την Τετάρτη) «με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμβιβαστικής λύσης που φαίνεται να προωθεί ο εκπρόσωπος  του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε για τη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό».

Σχετικά με τη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, που ανέφερε ότι η διάσκεψη γίνεται με ««εξαναγκασμό» του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη διάσκεψη «με τη σαφή πολιτική βούληση να δημιουργηθούν τέτοιες προοπτικές, που να επιτρέπουν αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Τέλος, υποστήριξε ότι από τη συζήτηση των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα κριθεί κατά πόσο η παρούσα διαδικασία θα έχει θετικό αποτέλεσμα. «Αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει στο Κρανς Μοντανά θέσεις, όπως αυτές που ακούσαμε τις τελευταίες μέρες, δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη και αυτό θα είναι από υπαιτιότητα της 'Αγκυρας. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά με απόλυτη σοβαρότητα, όπως πρέπει να χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της σε τέτοιες στιγμές, προσέρχεται στη διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου».

 

Το κοινό έγγραφο του ΟΗΕ

 
Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν κάνει προσπάθειες ώστε να υπάρξει ένα κοινό έγγραφο το οποίο θα αποτελούσε τον οδηγό της Διάσκεψης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό καθώς οι δύο πλευρές δε νιώθουν πως μπορεί να συγκροτηθεί ένα τέτοιο κείμενο.
 
Επίσης ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε πως πως «όχι μόνο οι δύο πλευρές διαφωνούν στο αποτέλεσμα, αλλά είναι και διαφοροποιημένες στο τι ακριβώς είναι το πρόβλημα. Με κάθε σεβασμό, αλλά η μία πλευρά επικεντρώνεται στην ασφάλεια της κοινότητας και η άλλη επικεντρώνεται στην εγγύηση του κράτους. Νόμιμες και λογικές ανησυχίες, αλλά υπάρχει διαφορετική προσέγγιση».
Ο Έσπεν Μπαρθ Εϊντέ ξεκαθάρισε πως η μοναδική ευκαιρία να επιλυθεί το Κυπριακό θα υπάρξει μόνο «εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να επιδείξουν την κατάλληλη πολιτική βούληση».


Σε πολύ καλό σημείο οι συζητήσεις

 
Όλο και πιο κοντά στην εύρεση λύσης δηλώνει η Τερέζα Μέι πως βρίσκονται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί. «Ελπίζω να μπορέσουμε να περάσουμε τη γραμμή τερματισμού στις συνομιλίες που θα αρχίσουν» δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως το ΗΒ ως συνεγγυήτρια δύναμη είναι έτοιμο να παίξει το ρόλο του στο να γίνει αυτό.