O εισαγγελέας, Χοντρίγκο Ζανό, παρέδωσε την κατηγορία στο ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας, ωστόσο αναμένεται η απόφαση του κατώτερου τμήματος του  Κογκρέσου, που βάσει νόμου θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε ειδικό δικαστήριο να κρίνει έναν εν ενεργεία πρόεδρο.
 
Το γραφείο τύπου του Τέμερ και ο δικηγόρος του αρνήθηκαν να κάνουν κάποια δήλωση για τις κατηγορίες, ενώ ο ο Πρόεδρος της Βραζιλίας δηλώνει επανειλημμένα πως είναι αθώος και δεν έχει προσάψει κανενός είδους αδίκημα, ενώ στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για παρακώλυση της δικαιοσύνης.
 

Σύμφωνα με το Reuters, o Τέμερ καθώς και το ένα τρίτο του υπουργικού συμβουλίου του, τέσσερεις πρώην πρόεδροι και δεκάδες νομοθέτες έχουν ήδη κατηγορηθεί για διαφθορά, ενώ περισσότεροι από 90 άτομα έχουν καταδικαστεί.

To έγγραφο της κατηγορίας που ήρθε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα αναφέρει πως ο Τέμερ είχε συμφωνήσει να λάβει 38 εκατομμύρια Ρεάλ Βραζιλίας  από την εταιρεία JBS τους επόμενους εννέα μήνες.
 
Οι βουλευτές της συμμαχίας του Τέμερ πιστεύουν ότι έχουν αρκετές ψήφους να εμποδίσουν την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειάζεται ώστε να προχωρήσει το θέμα σε δίκη.