Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «φάμπρικα» που έχει στηθεί για τις ανανεώσεις των συμβασιούχων του δήμου, παρά το ότι παραδέχτηκε πως ο αριθμός των συμβασιούχων ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των μόνιμων εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας. «Στην καθαριότητα στο δήμο Θεσσαλονίκης εργάζονται σήμερα 350 μόνιμοι και 700 με 1.000 συμβασιούχοι που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις τους».

Επιμένει για ιδιώτη

Υπογράμμισε πως το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δικαιοδοσία για το πώς θα χειριστεί το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς «αυτό είναι αντισυνταγματικό, καταργείται το αυτοδιοίκητο των δήμων, δεν είμαι διορισμένος, με ψήφισαν».

Παράλληλα, ζήτησε μικτό σύστημα δημοσίου – ιδιωτικού τομέα αφού πλέον «η μισή χώρα εξυπηρετείται από ιδιώτες και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ιδιώτης θα αναλάβει καθήκοντα «από σήμερα κιόλας», για να καθαριστεί η πόλη μέχρι να βρεθεί λύση από την κυβέρνηση.

Στους δρόμους τα απορριμματοφόρα της πόλης

Στο μεταξύ, τα απορριμματοφόρα της Θεσσαλονίκης  έχουν ξεκινήσει δουλειά από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ αναμένεται μέσα στην Τρίτη δουλέψουν 27 απορριμματοφόρα χωρισμένα σε τρεις βάρδιες προκειμένου να μαζευτούν οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν δημιουργηθεί εδώ και μέρες. Αναμένεται να καθαριστούν οι κάδοι και οι δρόμοι από τις υδροφόρες του δήμου.


Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, η αποκομιδή θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές της Τούμπας, Χαριλάου, Βασ. Ολγας, ενώ τα απορριμματοφόρα θα περάσουν και από το κέντρο της πόλης.« Δεν θα αφήσουμε να μπει ιδιώτης. Η διαφορά στην πόλη άρχισε να φαίνεται» δήλωσε.

Κατάληψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πραγματοποίησαν κατάληψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης  όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα συζήτησης την αξιολόγηση της πιο συμφέρουσας πρότασης ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Οι συγκεντρωθέντες ξεκαθαρισαν πως δε θα επέτρεπαν την ανάθεση αποκομιδής σε ιδιώτη ενώ δεν επέτρεψαν στα μέλη της Επιτροπής να πάρουν απόφαση. Ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης διέκοψαν τη συνεδρίαση και θα ενημερώσουν στη συνέχεια τα μέλη για την ώρα και το μέρος για τη συνέχεια της.
«Όπου και να πάτε δεν θα γίνει συνεδρίαση. Δεν πρέπει να έρθει ιδιώτης. Ανοίγει μια κερκόπορτα με μεγάλο κόστος για τους δημότες» ανέφερε η πρόεδρος των εργαζομένων Κλεοπάτρα Χοροζίδη.

«Ο δήμαρχος βιάζεται. Ξέρουμε καλά τη δουλειά. Διαβεβαιώνουμε ότι θα καθαρίσουμε την πόλη σε 2,5-3 ημέρες» ήταν η δήλωση του πρόεδρου των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστα Ξανθόπουλου.